KDVK is een architectenbureau in Noordwijk met een goede reputatie en een uitgebreid portfolio aan projecten in utiliteits- en woningbouw. Ze hebben tot nu toe een sterke focus gehad op de Bollenstreek en de Haarlemmermeer, maar verandering is op komst, aldus één van de twee nieuwe partners in het bedrijf: Wiebe van Houten. “Ieder bedrijf maakt ontwikkelingen door in groei. Ieder stadium komt met andere uitdagingen en heeft een nieuw managementstijl nodig. Iedere fase van het bestaan komt ook met nieuwe kansen en deze laten we niet voorbij gaan.”
Bij KDVK werken creatievelingen en techneuten
Een architectenbureau bestaat primair uit ontwerpers en engineers. Oftewel de creatievelingen die creëren vanuit het niets en de procesdenkers met oog voor technisch detail. Deze laatste is de groep van de BIM-modelleurs die het ontwerp van werktekeningen voorziet. Hierna kan het ontwerp aangeleverd worden bij de aannemer of ontwikkelaar.
KDVK heeft BIM-modelleurs in dienst om zo het traject van A-tot-Z te kunnen verzorgen. “Het zorgt voor een zekere mate van continuïteit. Maar belangrijker vind ik dat we hiermee onze klanten maximaal ondersteunen.”
De vertaalslag van creatief ontwerp naar bouw- en BIM-tekeningen is er één met aandachtspunten. Specialisten van de ene afdeling spreken in de basis namelijk niet altijd dezelfde taal als die van de andere. Door beide processen onder één dak uit te voeren, verklein je de kansen op miscommunicatie en vertraging.
De knip gaat verwateren en dat maakt flexibel
Een kant en klaar ontwerp voor een gebouw bestaat uit het ontwerp inclusief de werktekeningen. Ontwerpers hebben vrijheid nodig voor het creatieve proces en dit laat zich nauwelijks kaderen. Hierna nemen de modelleurs het ontwerp ter hand om de werktekeningen te maken en alle technische specificaties na te lopen.
Zoals in ieder branche binnen de technische sector, zijn engineers lastig te vinden. Een vacature voor ontwerper is eenvoudiger in te vullen en hierdoor worden er sneller ontwerpers ingezet als modelleur. “We ervaren deze uitdaging al een tijdje. Het is niet erg voor het eindresultaat, maar het brengt ons wel een aantal uitdagingen.”
Een ontwerp blijft hierdoor langer op de ontwerpafdeling, omdat ontwerpers een deel van de werktekeningen maken. Hierdoor ligt vertraging op de loer. Op de afdeling van modelleurs is het de uitdaging om het werk hierdoor niet te laten verschralen. Uiteindelijk zal deze verschuiving met meer duidelijkheid plaats gaan vinden en verwatert hiermee de knip tussen de afdelingen.
“Eigenlijk is dit ook weer een kans, want als je het goed inkleedt maakt dit de organisaties meer flexibel.”
Openstaan voor een andere aanpak
Het idee dat er zaken gaan veranderen om een moderne organisatie te blijven, was er al. Nog niet heel bewust, maar voldoende aanwezig om open te staan voor een nieuwe medewerker die niet past binnen het profiel.
Coen Raaphorst (directeur Acutec) staat er om bekend om mensen voor te stellen die op het eerste oog niet direct een match hebben met de functievereisten. Hij stelde Joeri Bellaard voor, die nu bij KDVK werkt als BIM-modelleur. “Het is mijn doel om te komen tot een langdurige samenwerking tussen de kandidaat en onze opdrachtgever. Doordat ik buiten de organisatie sta van de opdrachtgever, zie ik zaken anders. De juiste match is er vaak één die je niet direct verwacht.”- Aldus Coen.
“Coen wist Joeri goed te ‘verkopen’ en ons ervan te overtuigen dat dit goed zou zijn voor KDVK. We zien nu dat met hem onze organisatie meer flexibel kan worden. Joeri kan weleens de manier zijn om de knip tussen ontwerp- en modelleurafdeling vlot en goed te laten ‘verwateren’.”
Joeri is meer ontwerper, maar engineering past hem goed. Door zijn werkervaring kan hij goed mee in de gedachtenpatronen van creatievelingen en weet hij zich te verdiepen in de voorwaarden waarop engineers goed werk afleveren.
Onderscheiden door duidelijke visie in sustainable chain
Een toekomstgerichte organisatie is een flexibele organisatie. Daarnaast is het belangrijk een punt aan de horizon te hebben om naar te streven en een idee te hebben hoe je die kant op beweegt.
“Door een duidelijke visie te hebben, kan je je onderscheiden vanuit je eigen kracht.” Wiebe is ervan overtuigd dat KDVK zich landelijk en wellicht internationaal kan onderscheiden door een scherpe focus op duurzaamheid vanaf het ontwerp.
Hij noemt hierbij als voorbeeld de energietransitie. Het is een enorme klus waar we als samenleving in zijn geheel verantwoordelijk voor zijn. Hij ziet hierin voor architectenbureaus een belangrijke rol. “Architecten volgen altijd de stand der techniek, maar hoe eerder we onze ontwerpen hierop aanpassen en meegaan in de veranderingen, hoe beter het is.”
Denk hierbij ook aan de hernieuwbaarheid van een gebouw en leefomgeving. Is deze aan te passen voor nieuw of ander gebruik in de toekomst? Monumenten en cultureel erfgoed doen het hierin bijzonder goed. Ze gaan vaak al eeuwen mee en vinden in iedere periode weer een blijvende of nieuwe toepassing. Bij deze monumenten mag je niets aanpassen dat niet teruggedraaid kan worden tot het origineel. “Ik zou willen dat iedereen ook zo aankijkt tegen hoe we met onze omgeving omgaan. Wat is de last die je toekomstige generaties oplegt als we nu een bepaalde beslissing nemen?”
Zo maak je het verschil
Dat het geen loze woorden zijn blijkt uit de samenwerking die KDVK is aangegaan met een groep ondernemers uit de keten: Circulair West. Ze werken samen om door de keten heen hun footprint te verlagen en hebben hiervoor onder andere de 17 sustainable goals van de VN ondertekend.
“Het gaat er uiteindelijk om dat we anders kijken naar hoe we prettig leven. Door onze visie hierop te verkondigen, zonder te preken of te willen dwingen, krijgen we vanzelf een groep klanten en leveranciers die zich hier ook goed bij voelen.”
Zo werken ‘openstaan voor een andere aanpak’, flexibiliteit en visie uiteindelijk mee aan en meer houdbare samenleving.