Rogier Stadelman werkt sinds een aantal maanden bij IHC SAS Hytop als Quality Engineer. Een baan die hij lang wil volhouden. Hij werkt hier via Acutec. “Mijn idee bij een detacheringsbureau was niet positief, maar ik had dit echt eerder moeten doen.”
Werken via een detacheerder
Rogier volgde een studie autotechniek en werkte als monteur, ultrasonist, werkvoorbereider en bedrijfsleider. Een functie via een detacheringsbureau heeft hem nooit aangesproken: “Ik dacht altijd, ik ga niet voor een uitzendbedrijf werken; dat is niets voor mij.”
Coen Raaphorst (directeur Acutec) wist hem toch over te halen voor een gesprek. Het negatieve imago verdween vrijwel direct. Je dagelijkse werk wordt immers niet anders, maar je komt eenvoudiger op functies terecht waar je anders niet voor op gesprek kunt komen. Daarnaast staat er iemand achter je die denkt en handelt in jouw belang. Want het belang van medewerkers en werkgever is in detacheringsland (als het goed is) gelijk.
Een QE is niet graag gezien
Als Quality Engineer waarborgt Rogier de kwaliteit van de producten die ze produceren. IHC SAS Hytop maakt pipehandeling systemen en lieren voor in de offshoring; custome-made en ready to order. Uiteraard staat kwaliteit hierbij op nummer 1, want de eisen aan de apparatuur zijn extreem qua kracht en omstandigheden.
In zo’n omgeving heeft een Quality Engineer het eenvoudig zou je zeggen. Maar ook hier is de wereld zoals overal. “ik word toch snel gezien als de muggenzifter en de zeikerd. Overigens niet persoonlijk, want ik kan het met iedereen goed vinden, maar vanuit mijn rol word ik niet altijd erg graag gezien.”
Heel begrijpelijk dat je niet graag hoort dat producten die je geproduceerd hebt niet voldoen aan de eisen en aanpassingen nodig hebben of zelfs helemaal over moeten. Je hebt er immers uren of zelfs dagen aan gewerkt.
Een functie om lang vol te houden
Naast zijn dagelijkse controles is Rogier ook bezig met het vernieuwen van het kwaliteitscontrole-systeem. Hij pakt het voorzichtig aan in de eerste maanden: “Veranderen doe ik met babystapjes zodat niemand de behoefte voelt de hakken in het zand te zetten.” Hij heeft voldoende inschattingsvermogen en empathie om besluiten uit te kunnen leggen en zich niet te bewegen als een olifant in een porseleinen kast.
Nu werken er bij IHC SAS Hytop overwegend stoere mannen en vrouwen die niet snel van hun stuk te brengen zijn, maar ook zij zijn mensen en in sommige zaken zijn we allemaal gelijk.
De afwisseling in de functie spreekt Rogier zeer aan: “geen uur is hetzelfde, er is veel uitdaging en verantwoordelijkheid. Dit is een functie die ik lang vol ga houden!”
Rondkijken in het buitenland
In zijn korte tijd op deze functie heeft hij leveranciers bezocht in Polen, Roemenië en Engeland. Zo komt hij op plekken waar je als toerist niet komt en ervaart hij de landen op een heel andere manier. De wijzen van werken, cultuurverschillen op de werkvloer, processen en productiemethoden zijn overal anders. “Het is fantastisch om te zien hoe anders het overal is. Ik word vaak verrast hoe ‘het ook kan’.” De duidelijke hiërarchie in Polen en de haast ouderwetse manier van produceren in Engeland vielen het meeste op.
“En steevast denk ik: wat hebben we het in Nederland vreselijk goed voor elkaar. We mogen als werknemers écht niet klagen.”
Rogier was in de eerste weken blij met Acutec en is dat na zes maanden nog: “Coen springt voor je in het vuur als dit nodig is en regelt de zaken waar je belang aan hecht. Ik kan hem vertrouwen en op hem bouwen. Dat voelt erg goed. Ik ga straks graag over in dienst bij IHC, maar vind het jammer om Acutec en Coen dan achter te laten.“