De Duitse stroomproducent Uniper wil een fabriek voor de productie van groene waterstof op de Maasvlakte bouwen. Met die intentie heeft het vandaag een overeenkomst getekend met het Rotterdamse Havenbedrijf. Het bedrijf heeft daar wel “serieuze bedragen” van de overheid voor nodig.
Verduurzamen van de haven
Groene waterstof wordt gezien als een belangrijk middel om de Rotterdamse haven te verduurzamen. De haven, een verzamelplaats van de grootste vervuilende bedrijven van Nederland, wil in 2050 klimaatneutraal zijn.
Veel van die vervuilers zijn petrochemische bedrijven. Die gebruiken nu nog grijze waterstof, gemaakt van aardgas. Daarbij komen volgens het Havenbedrijf jaarlijks miljoenen tonnen CO2 vrij in Nederland. Het gebruik van groene waterstof zou voor die uitstoot een oplossing kunnen zijn.
Productie vanaf 2025
De waterstoffabriek van Uniper moet naast de huidige kolencentrale van het bedrijf komen staan. Vanaf 2025 zou er geproduceerd moeten worden met een capaciteit van 100 megawatt. Tegen die tijd moet de fabriek ook aangesloten zijn op de waterstofpijpleiding in de haven.
Volgens Uniper is de Maasvlakte een geschikte locatie voor een groene waterstoffabriek vanwege de nabijheid van de Noordzee-windparken. Goede afspraken over de stroomleveringen zijn essentieel voor het project.
Financiële steun
Datzelfde geldt ook voor financiële steun van de overheid. “Groene waterstof kan nu nog niet concurreren met grijze”, zegt een Uniper-woordvoerder. “Er moeten serieuze bedragen bij vanuit de overheid voor de opstart.”
Tot daarover toezeggingen zijn, is het niet zeker of de fabriek er komt. “De intentie, wens en wil is er”, zegt de woordvoerder over de fabriek. “Maar alle puzzelstukjes moeten nog wel op zijn plek vallen. Eind volgend jaar moet duidelijk zijn of dat lukt. Dan maken we de beslissing of de investering gaan doen of niet.”