Slimme apparaten maken het leven makkelijker en prettiger via Elektriciteitsnet. De toepassing ervan wordt daarom steeds breder en veelvuldiger. De installatie ervan is echter niet altijd plug-and-play.
Ruben van der Laag werkt als monteur midden- en laagspanning via Acutec bij Heijmans Infra. Hij werkt mee aan een bijzonder project in nauwe samenwerking met Liander.
Minder overlast door storing dankzij slimme schakelaars
Liander is als netbeheerder verantwoordelijk voor onder andere de stroomnetten binnen haar gebied. Bij storingen zijn zij de partij die ervoor zorgt dat deze worden opgelost. Het doel hierbij is om de storingsverbruik-uren, oftewel de overlast voor bedrijven en huishoudens, zo laag mogelijk te houden.
Om hier een verbeterslag in aan te brengen, vervangt Liander de oude schakelaars voor slimme ABB-schakelaars in de middenspanning-installaties (elektriciteitshuisjes in de wijk). Deze zijn op afstand uit te lezen en te bedienen.
“Het middenspanningsnet is in lussen aangelegd met allemaal punten hieraan gekoppeld. Deze punten zijn de stations en de eindpunten/huishoudens. Bij een storing ontstaat er een gat in een lus en hierdoor hebben meerdere huishoudens geen stroom. De ABB-schakelaar maakt het mogelijk dat we op afstand direct deze lus op een andere manier aansluiten. Hierdoor hebben de getroffen huishoudens direct weer stroom en kan de storingsmonteur daarna op zoek gaan naar de oorzaak van de storing.”
Ruben brengt dit met zo’n gedrevenheid en enthousiasme, dat je gaat vermoeden dat dit weleens één van de verstopte wonderen van dit decennium kan zijn. En wellicht is dit ook zo en nemen we elektriciteit en het gemak waarmee we dit ontvangen als te vanzelfsprekend.
Een tien jaar lopend project
In middenspannning-installaties wordt 10.000 volt omgezet naar 230 volt, zodat we het thuis kunnen gebruiken. In deze installaties is Ruben druk met het vervangen van de hoofdschakelaar of de hoofd- en alle laagspanning-schakelaars. Met zijn team van 4 man zijn ze hier respectievelijk één en drie weken mee bezig per installatie.
Voordat Ruben bij Heijmans aan de slag ging, werkte hij als storingsmonteur bij een netbeheerder. Hier begeleide hij beginnende monteurs in het leren van het vak. Dat hij nu als leermeester fungeert binnen zijn team, is dan ook niet verwonderlijk. “Dit is ook wel een reden geweest waarom deze functie me zo aansprak. Het is geweldig om mensen te zien groeien en te weten dat je hierin hebt kunnen bijdragen.”
Het project is nieuw en Ruben is hier vanaf het begin bij betrokken. Na verloop van tijd wordt het project uitgebreid van één naar vijf teams. Dit is een tweede reden waarom juist deze functie zijn aandacht trok. “Ja, gaaf toch! Om zo het begin van dit tien jaar lopende project mee te maken. Ze stellen mijn ervaring en mening op prijs en dat doet me heel goed.”
Ruben en zijn team hebben acht stations aangepast en de komende tien jaar zit hun agenda nog vol. Ze werken hard om ons elektriciteitsnet een beetje slimmer te maken en daarmee wordt ons leven makkelijker en prettiger. Al hebben we dat hierbij niet door … en dat is precies de bedoeling.