12 Acutec

Veranderen voor een toekomstbestendige wereld

‘Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden.’ Acties van de VN en van overheden die organisaties en individuen een bepaalde kant op willen laten bewegen, lijken dan ook gedoemd te mislukken. Waarom schieten de meesten van ons direct in de weerstand bij veranderingen? We willen best veranderen, zolang het maar niet van bovenaf wordt opgelegd.

1 vierkant nieuwsbrief oktober Acutec
Doelen zijn bepaald … en dan?

Verandering speelt zich af op allerlei niveaus: privé, op je werk, en op wereldniveau. Volgens de Verenigde Naties (VN) is er de afgelopen decennia veel veranderd in de ‘gezondheid’ van onze wereld, samenleving, en economie. Alle VN-lidstaten weten dat we voor een toekomstbestendige, gezonde en duurzame wereld een grote ommezwaai moeten maken. Daarom hebben ze de 17 werelddoelen vastgesteld, de Sustainable Development Goals (SDG’s). Maar weten is één ding; handelen is een tweede. Hier loopt het helaas vast voor veel lidstaten.
We hebben met elkaar doelen gesteld, maar we lijken weinig gemotiveerd om ze ook te bereiken.
Organisaties hebben er, gedirigeerd vanuit de overheid, ook allemaal mee te maken. Denk aan de verwerking van SDG’s in hun bedrijfsvoering: Corporate Sustainable Reporting Directive (CSDR) en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar waarom blijft de uitvoering vaak uit? Waarom rollen werknemers met hun ogen als dit onderwerp weer voorbij komt? Dit vraagstuk hield ook onderzoekers uit verschillende sectoren bezig.

Een stap verder voor de SDG’s
Na onderzoek concludeerden zij dat we vooral door een economische bril naar de wereld kijken. Het streven naar ‘beter, meer, en sneller’ heeft echter zijn schaduwzijde. We zijn het welzijn van mens, maatschappij en natuur uit het oog verloren – precies de doelen van de SDG’s. De grootste milieu-problemen zijn niet klimaatverandering, vervuiling of uitputting van grondstoffen. Nee, de grootste vervuilers zijn de gedachten en acties van mensen zelf. Drang naar egoïsme, hebzucht en apathie houdt ons tegen om samen de noodzakelijke veranderingen door te voeren.
De uitdagingen liggen dus niet bij ‘anderen’, maar bij onszelf. Het begint met anders kijken. Niet alleen door de lens van welvaart, maar met oog voor welzijn. Een kijk waarin economie, natuur, maatschappij en mens met elkaar verbonden zijn.

De vijf dimensies van verandering
Om mensen in staat te stellen de SDG’s te realiseren, zijn de Inner Development Goals (IDG’s) ontwikkeld. Deze doelen bestaan uit vijf dimensies, met in totaal 23 competenties en vaardigheden. Hiermee kunnen we als individu bijdragen aan duurzame en toekomstbestendige oplossingen. De vijf dimensies:

Handelen: Verandering binnen landen en organisaties stuit vaak op weerstand. Je moet immers iets loslaten wat vertrouwd is en het onbekende omarmen. En dat vinden we lastig.

Verbinden & Samenwerken: Verande-ring kun je niet in je eentje realiseren. Je hebt anderen nodig en vooral draagvlak binnen een land, organisatie of team. Dit vraagt om enthousiasme en het vermogen om mensen mee te krijgen. En dat vergt nogal wat sociale- en verbindende vaardigheden.

Denken: Als ‘homo economicus’ willen we alles beargumenteren: “Waarom zouden we veranderen?” Het liefst zien we een rationele reden die leidt tot kostenbesparing of omzetgroei. Maar zijn die rationele beslissingen altijd de beste?

Zijn: Een goed veranderproces moet op meerdere niveaus betekenisvol zijn, maar vooral goed voelen. Als je iets doet wat niet bij je past, bij jouw eigen identiteit, dan werkt het niet op de lange termijn.

De IDG Cocktail
Acutec nam in 2024 een groep relaties mee naar het Louwman Museum en organiseerde daar een masterclass over de IDG’s. “We vinden het belangrijk om in contact te blijven met onze relaties. Een gezellige avond gecombineerd met een inhoudelijke bijdrage werkt voor ons goed,” zegt Coen Raaphorst, directeur van Acutec. “We hoorden over de IDG-masterclass van Irene en wisten meteen dat dit het onderwerp was dat we wilden delen.”
Bijblijven, ontwikkelen en dus verandering is voor niemand eenvoudig, ook niet voor organisaties. Te vaak draait verandering om omzetgroei of winstmaximalisatie, maar zelden om keten-gezondheid of toekomstbestendigheid. Het gaat om een gezonde balans tussen deze twee ogenschijnlijke uitersten.
Aan de slag gaan met veranderingen voor een duurzame en toekomstbestendige wereld, organisatie, team of voor jezelf, gaan niet vanzelf. Het begint bij bewustwording en de wil om eens anders te kijken naar wat ‘normaal’ is. Het is een proces dat begeleid mag worden binnen en buiten organisaties. Waarbij er een verbindende factor nodig is om te kunnen samenwerken, te denken en jezelf te kunnen verplaatsen in andermans perspectieven. Om vervolgens te handelen met moed, creativiteit, optimisme en doorzettingsvermogen. Veranderingen starten dus bij jezelf met de ideale cocktail van jouw Inner Development Goals.