Peter Maes foto artikel Acutec

Begrip en menselijkheid, ook als je stoer bent

Hoe zelfstandig, ervaren en stoer je ook bent; iedereen heeft nu en dan een beetje medemenselijkheid, hulp en begrip nodig. En het moment dat je hier voor besluit open te staan, dient het zich aan.

Peter Maes werkt via Acutec als werkvoorbereider bij Joulz. Een krachtige en energieke man met meer dan 30 jaar ervaring in de aandrijftechniek. “Op dit moment zit ik weer op 90% van mijn oude zelfvertrouwen en zelfwaarde. Maar dat dit ooit zover heeft kunnen wegzakken, dat had ik nooit verwacht.

In 1988 startte Peter als werkvoorbereider bij Walco, onderdeel van Croon Elektrotechniek in de reparatie van elektromotoren, generatoren en transformatoren. Hij werkte zich op via hoofd bedrijfsbureau tot projectleider en verkoop binnendienst.

Het klantcontact spreekt hem tegen deze tijd steeds meer aan. Het zijn de problemen bij klanten die hij wil oplossen, de behoeften van de klanten die hij wil vervullen. Dit geeft hem energie en de beste rol hiervoor is die van accountmanager.

Bij een concullega krijgt hij de ruimte voor deze overstap. “De rol zat me als gegoten! Problemen oplossen, intern lobbyen om iets voor de klant voor elkaar te krijgen, connecties leggen om de dienstverlening en het product te perfectioneren; geweldig!

Passie voor onderhoud en reparatie

Peter heeft een voorliefde voor motoren en transformatoren met veel metaal en separate onderdelen; onderdelen die te repareren en vervangen zijn. “Ik hou van onderhouden en repareren, van iets de tijd doorhelpen en een tweede kans te geven.

Waarschijnlijk heeft deze voorliefde altijd al in hem gezeten en is dit versterkt door zijn thuissituatie. Zijn vader was niet handig en ergerde zich niet zelden luidruchtig als hij een band moest plakken of een lamp moest maken. “Vanaf mijn dertiende ben ik dit werk maar zelf gaan doen. Ik vond het leuk en repareerde al snel fietsen, cassettedecks en Tv’s.” Zijn vader zal niet geklaagd hebben.

Bij onderhoud en reparatie kom je problemen tegen. Met creativiteit en doorzettingsvermogen is er altijd wel een oplossing te bedenken. Deze oplossingsgerichtheid brengt Peter mee in zijn huidige werk, waarin hij mensen aan elkaar en aan situaties koppelt.

Joulz

Hij werkt nu via Acutec als werkvoorbereider beheer en onderhoud bij Joulz. Joulz komt voort uit Stedin en is een zelfstandig opererende onderneming voor zakelijke energie-infrastructuur. Ze hebben hiervoor alle expertise in huis van zonne-energie, laadoplossingen, bemetering en infrastructuur.

Met hun dienstverlening zitten ze middenin de energietransitie en hun omgeving is dan ook dynamischer dan ooit. Met name de toenemende vraag naar elektriciteit geeft uitdagingen, maar biedt ook mogelijkheden.

Contact Acutec komt kort na dieptepunt

Peters contact met Coen Raaphorst, directeur van Acutec, komt kort nadat zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde een flinke knauw hebben gekregen. Er wordt huidkanker geconstateerd in Peters gezicht. Er zijn vier zware operaties nodig om de kanker te verwijderen en zijn gezicht te herstellen. Door de operaties, en direct daarop volgend Covid, is zijn fysieke gesteldheid gedaald tot een dieptepunt. Maar hiermee ook zijn geestelijke gesteldheid. “Ik kan me nu, nog geen jaar later, haast niet meer voorstellen dat ik zó weinig zelfvertrouwen zou kunnen hebben. Het heeft 
echt iets met me gedaan en dit zal zijn sporen wel achterlaten.

Hij herstelt en van de operaties in zijn gezicht is relatief weinig meer te zien. Hij zit tegen deze tijd echter zonder baan en met een leeftijd van 57 wordt het niet eenvoudig een werkgever te vinden, zo is Peter overtuigd. Fysiek en conditioneel zit Peter op 50% van zijn oude kunnen als Coen contact met hem opneemt. Zijn zelfvertrouwen is tegen deze tijd niet meer zo laag als tijdens de operaties, maar is nog lang niet op het oude niveau.

Geweldig dat Coen op dit moment contact met me opneemt. Het is een fijne man met een open karakter waar ik echt mezelf bij durf te zijn. Ik ben voorheen veel gebeld door headhunters, maar niemand is zoals Coen; wat hij zegt is oprecht. Hij neemt de tijd en leert me goed kennen en weet mijn wensen, karakter, persoonlijke situatie en ervaringen te vertalen naar een opdrachtgever.

Meer dan zingeving

Zo komt Peter terecht bij Alstom, waar de opdracht wordt aangenomen door Wil Wagenaar (artikel: Overdragen van waardevolle inzichten, De Ingeneer 2023). Er is een goede persoonlijke klik, maar de opdracht is kort. Peter schuift echter moeiteloos door naar Joulz.

Wat zit ik hier goed op mijn plek zeg! Ik heb heel fijne collega’s, de sfeer is goed, er is alle begrip voor mijn situatie, ik word goed ondersteund en de werkzaamheden zijn divers en uitdagend. Daar komt dan nog eens bij dat ik een bijdrage kan leveren aan de energietransitie; hoe gaaf!

Peters direct leidinggevende is Pim van de Kuilen, manager bedrijfsbureau. Pim is wat Peter betreft één van die bijzondere leidinggevenden die hij pas twee keer eerder is tegengekomen in de afgelopen 35 jaar. “Pim geeft een goede aansturing: motiveert, is scherp, geeft ruimte, ondersteunt en laat menselijkheid toe.” Die menselijkheid is een thema dat bij de twee eerdere managers ook terugkomt.

Menselijkheid belangrijk, maar niet vanzelfsprekend

Wat deze ‘menselijkheid’ is, zal voor iedereen kunnen verschillen. Waar het voor Peter in ieder geval uit bestaat, is dat je jezelf mag zijn. Dat er rekening wordt gehouden met je karakter, je situatie en je eigenschappen. Dat er dus ruimte is om meer te zijn dan een medewerker en een leidinggevende meer is dan de aanjager om doelstellingen te behalen en werkzaamheden af te krijgen. Op drie momenten in zijn carrière ervaarde Peter deze menselijkheid en dit deed en doet hem goed.

Peter heeft een belangrijke bijdrage in de mogelijkheid van de klanten van Joulz, om aansluiting te vinden bij de energietransitie. Vakinhoudelijk is deze zingeving belangrijk, maar Peter heeft echter meer nodig en dit vindt hij in de ‘menselijkheid’ van Pim, in de hulp van Coen en in het begrip dat hij ervaart vanuit vele hoeken. Als je jezelf ervoor openstelt, dan ontvang je hulp, menselijkheid en begrip. En in welke situatie we ook zitten en hoe het ook gesteld is met onze gezondheid, deze drie waarden hebben we allemaal nodig.