Tristan Voois 2 Acutec

Drinkwaterbedrijf: de plek om je vleugels uit te slaan

Tristan Voois is projectleider bij drinkwaterbedrijf Oasen en coördineert vijf projecten van nieuwbouw tot onderhoud. Hij is gedreven en steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Zijn realiteitszin laat hem echter niet in de steek en de eerste twee intensieve cursussen heeft hij al gepland; leren, ontwikkelen, doorzetten … en dan de vruchten plukken.

Belangrijke rol bij leveren van drinkwater

Oasen levert kraanwater aan 21 gemeenten in het oosten van Zuid-Holland en zuidwesten van Utrecht. Ze zijn er verantwoordelijk voor dat 800.000 mensen iedere dag schoon drinkwater hebben. Het merendeel van de 48 miljard liter water dat ze jaarlijks distribueren, is gezuiverd oevergrondwater. Dit is water dat via de oevers van rivieren de grond is ingetrokken.
Tristan heeft een belangrijke rol om de continuïteit van water-levering te waarborgen. Met de vijf projecten die hij beheert, zorgt hij onder andere voor de mogelijkheid dat water vanuit de oevers kan worden opgepompt en dat pomp- en waterzuiveringsstations optimaal blijven functioneren en toegankelijk zijn.

Projecten om zuiveringsstations draaiende te houden

Het water van rivier de Lek trekt de bodem in en Oasen onttrekt het hieruit. Om dit te kunnen doen zijn er winputten nodig die tot de zandlagen komen op diepten van 15 tot 100 meter. Deze winputten staan langs de oever en vormen de bron van de zuiveringsstations. Eén van Tristans projecten is het herboren van een aantal van deze putten. Hiervoor vraagt hij vergunningen aan, regelt aannemers, stemt het geplande werk af met de processen binnen Oasen en draagt zo zorg voor een onbelemmerde toegang tot kwalitatief grondwater.

Zuiverings- en pompstations zijn locaties waar iedere dag gemiddeld 4 mensen werken. Om deze locaties toegankelijk te houden, voert Tristan projecten uit op verschillende stations. Bij één van de 22 locaties vervangt hij alle verlichting door led om zo energiezuiniger te werken. Een andere locatie ‘van Tristan’ wordt voorzien van zonnepanelen. Tristan is op dit moment aan het bekijken of de constructie van het dak plaatsing van de panelen toelaat. Hij gaat ook na of er objecten in de weg zitten, zoals luchtafvoerpijpen en hoe het zit met terugleveren van energie.

Assetmanagement is het uitgangspunt

Hij ontvangt zijn opdrachten van de afdeling assetmanagement. Hier houden zijn collega’s bij wat er aan preventief onderhoud gedaan moet worden aan de zeven zuiverings- en acht pompstations van Oasen. Goed assetmanagement voorkomt storingen en uitval op korte termijn. Op lange termijn draagt het bij aan goed beheer en investering in de eigendommen van de organisatie.

Tristan ontvangt bijvoorbeeld de opdracht om een aantal zaken aan te passen in een station vanwege aangescherpte ARBO-regels. Op basis van de opdracht zoekt hij naar de beste oplossing om het station weer opnieuw te laten voldoen aan de richtlijnen. Denk hierbij aan het vergroten van de toegangsluiken tot filtersystemen en het vervangen van ladders en trappen.

Op zijn plek met ontwikkel- en doorgroeikansen

Zijn werk is door deze verschillende projecten heel divers. “Ik heb deze afwisseling nodig. Ik hou ervan om met veel verschillende dingen bezig te zijn en te weten dat mijn werk nu heel anders kan zijn dan volgende week of volgende maand.

Hij werkt bij Oasen via Acutec. Bram van Rossum had deze functie al op het oog voor Tristan: “Soms kom je iemand tegen en weet je dat hij ideaal is voor die ene functie. Het lastige was alleen dat de functie nog niet beschikbaar was. Door geduld te houden en Tristan te blijven betrekken, is het gelukt hem op deze functie te plaatsen. Het geeft voldoening als het uiteindelijk inderdaad een juiste match blijkt te zijn.

Tristan wil van projectleider doorgroeien en heeft een functie als die van zijn leidinggevende Ad voor ogen. Ondanks dat hij nog geen halfjaar bij Oasen werkzaam is, steekt hij zijn ambitie dus niet onder stoelen of banken. “Het zal nog wel even duren voordat ik zover ben, want ik wil eerst via Acutec een cursus Assetmanagement volgen en wil hierna mijn green belt Lean Six Sigma behalen.” En of Ad al op de hoogte is van de aanstaande overname van zijn functie? … Het zal vast niet lang meer duren.