Robert te Riele Acutec NB kleiner Acutec

Engineer in de commercie

Soms heeft iets een aantrekkingskracht op je, maar blijken je kwaliteiten elders in het vakgebied te liggen dan je eerst had gedacht.
Techniek fascineerde me en doet dat nog, maar het zelf werken in de techniek deed het niet voor me.
Robert te Riele studeerde MTS-Werktuigbouwkunde, deed 18 jaar ervaring op als consultant en manager en werkt nu als accountmanager/ adviseur bij Acutec.

Zijn kwaliteiten lagen niet in het vak van technicus
Tijdens zijn studie was Robert ervan overtuigd dat dit de juiste richting voor hem was. Werktuigbouwkunde is dan ook een interessant vakgebied met veel perspectief. Nu heb je als student de luxe het werk op afstand te bezien en daarmee een minder concreet beeld voor ogen te hebben. Dit wil nog wel eens zand in de ogen strooien. De werkelijkheid wrijft in dat geval maar al te graag het zand weer uit je ogen.
Dit is wat Robert overkwam en dat bleef zijn toenmalige werkgever niet onopgemerkt. De drive en het enthousiasme waren aanwezig, maar het werkplezier werd snel minder. Zo kwam hij op de commerciële afdeling terecht. Na enkele jaren ging hij als accountmanager de buitendienst in en hier leerde hij waar zijn grootste kwaliteiten liggen: omgang met mensen, anderen enthousiasmeren en een passende invulling geven aan behoeften van een ander.

Affiniteit met techniek is altijd gebleven
Robert kwam na enige tijd in het uitzendwezen terecht. Niet verwonderlijk, want uiteindelijk zal je een keer iets vinden dat prima aansluit bij al je kwaliteiten.
Ik stapte bijna twintig jaar geleden een uitzendbureau binnen om ze advies te vragen over wat voor een baan het beste bij me past.” Het werd een periode van persoonlijke ontwikkeling en groei. Hij volgde een opleiding hbo Bedrijfskunde en via een baan als consultant werd hij vestgingsmanager en later regiomanager. Altijd met een focus op technisch personeel, dat wel.
Door de financiële crisis in 2008 verdween zijn functie en werd hij teruggezet naar een vestiging. Aangezien Robert iemand is die vooruit wil en achteruitgang geen optie vindt, werd het tijd uit te zien naar iets anders.

Vrijheid gaf een boost aan nieuw ontdekte kwaliteiten
Hij wist nu beter wat hij in zijn mars had en kreeg vanuit deze zelfverzekerdheid een uitdagende baan bij een detacheerder binnen olie en gas. Zijn affiniteit met techniek was nog steeds te sterk om dit los te laten. “De wereld van olie, gas en offshore kende ik nog niet. Dit was spannend en daarmee leuk.
Met een gesteld budget op zak zette hij hier zijn eigen afdeling op voor het detacheren van hbo- en wo-geschoolde technici. De vrijheid die hij hierbij kreeg, lieten weer nieuwe kwaliteiten groeien. Na een overname door een beursgenoteerd bedrijf, verdween het werkplezier. De keuze om voor zichzelf te beginnen, was toen snel gemaakt. Vijf jaar lang heeft hij engineers en ingenieurs voorzien van de best passende baan.
Het is leuk om mensen te helpen een goed passende nieuwe baan te vinden. Het geeft me veel energie.
Hij voelt zich een coördinator tussen opdrachtgever en kandidaat. Er is veel te regelen en vooral veel aan te voelen, want een juiste match komt alleen tot stand als je de juiste mensen aan elkaar voorstelt.

Met een lach is de helft al gewonnen
Een rode lijn door zijn carrière is plezier. “Als je werkt met een lach op je gezicht, dan heb je in alles de helft al gewonnen.” Waar hij zijn werkplezier uit haalt heeft wel een subtiele verandering ondergaan. Hij was eerst gevoelig voor motivatoren van buitenaf, zoals een mooie titel of een gave auto. Nu zoekt hij meer naar intrinsieke motivatoren als het ontdekken van nieuwe kwaliteiten, goed contact met collega’s en tevredenheid van kandidaten en opdrachtgevers.
Het geeft me echt een kick als ik zie dat iemand goed op zijn of haar plek zit en een opdrachtgever er net zo blij mee is. Dan heb ik twee partijen verder geholpen.

Technische sector past goed bij Roberts waarden
Voor Robert zijn openheid, goede communicatie en oprechtheid belangrijk. Het zijn voor hem drie persoonlijke waarden die het meeste nadruk krijgen in zijn leven. “Ik hou van mensen die puur natuur zijn, zonder façade.
Dit zal één van de redenen zijn waarom hij de technische sector nooit heeft willen verlaten. Het merendeel van engineers en ingenieurs zijn open, oprecht en wars van pretenties. “Ik vind ook de passie waarmee gewerkt wordt heel aantrekkelijk. Daarnaast zijn er vaak gave projecten waar je indirect deel vanuit maakt.

Waarden, vrijheid, techniek en anderen helpen; alles komt samen
Nu zet hij al deze ervaring en zijn enthousiasme voor techniek in bij Acutec. “Ik ervaar Acutec als een open club, waar oprechtheid belangrijk is. Het is ook mooi om te zien hoe goed alles hier in elkaar zit. Ik zie maar bij weinig detacheerders deze mate van professionaliteit.
Hij doelt hiermee op de certificeringen, de manier van communiceren, afspraken, systemen, marketing, opleidingsmogelijkheden, etc.
Ik wil Acutec graag verder helpen in een volgende stap naar ontwikkeling. Maar eerst wil ik de organisatie, mijn collega’s en onze partners beter leren kennen.