Voor Max Broekhuizen, consultant bij Acutec, zijn opleiding en werk belangrijke (bij)zaken. Zijn pijlen richt hij al ruim tien jaar op het worden van scheidsrechter in het betaald voetbal bij de KNVB. Deze focus staat zijn gedrevenheid om beter te worden in zijn functie als consultant echter niet in de weg.
Hij wil alles tot zich nemen van zijn ‘leermeester’ Coen, directeur Acutec, … en het dan nóg beter gaan uitvoeren, ooit.
Studie op de tweede plek … een soort van
Max kiest voor een opleiding automotive aan de IVA. Hij is geïnteresseerd in auto’s, dus dit lijkt hem de ideale keuze. Het ritme van de opleiding past echter niet bij hem. Vijf dagen in de week van 9 tot 17 uur blijkt niet te combineren met een belangrijker doel dat hij voor ogen heeft.
Max is naast zijn studie namelijk scheidsrechter in het Talententraject Betaald Voetbal. Hij leert/ontwikkelt en traint voor de volgende stap; scheidsrechter in het betaald voetbal. Vijf keer intensieve training, leren en minimaal één 4e official beurt in de KKD (Keuken Kampioen Divisie) én één als scheidsrechter in de derde divisie per week. Hij heeft een studie nodig die hij flexibeler kan indelen, zodat een combinatie hiermee mogelijk is.
Meer flexibiliteit dus … en sales, want hij komt erachter dat dit vakgebied hem aanspreekt. “Het is ontzettend interessant om met mensen te werken. Om ze iets te kunnen geven waarop ze zitten te wachten en waarmee ik ze kan helpen.”
Een prettige bijkomstigheid is dat de meeste commerciële studies breed ontwikkelen. Je kunt hiermee na je studie nog veel kanten op. Ook deze flexibiliteit was en is belangrijk voor Max, want studie en werk is voor hem een back-up plan. “Ik ben op weg om binnen de KNVB als scheidsrechter richting Betaald Voetbal door te stromen, maar zekerheid is er niet.”
Als tiener een concreet doel voor ogen
Fluiten staat op 1 en dat doet het sinds zijn kinderjaren. Max voetbalde als kleuter, maar wist al vroeg dat hij scheidsrechter wilde zijn. Vanaf zijn twaalfde verjaardag mocht hij op zijn vereniging fluiten en een week later stond hij op het veld bij de F-jes. Nog weer twee jaar later start hij de basisopleiding scheidsrechter bij de KNVB.
We zijn nu tien jaar verder en Max is nog ongeveer drie jaar van zijn doel af: “Ik wil heel graag het Betaald Voetbal in, eerst KKD en daarna de Eredivisie.” Hij heeft alle vertrouwen dat hij zijn doel gaat behalen, maar zekerheid is er niet. Ieder jaar worden zijn prestaties gemeten en ieder jaar vallen er deelnemers af in de strijd om het hoogst haalbare: fluiten in het Betaald Voetbal. Ieder jaar dat hij doorgaat, is zijn droom een stap dichterbij.
Werken met en voor mensen
Tot die tijd is het echter werken net als ieder ander, want de opleiding tot scheidsrechter is geen betaalde baan en er moet brood op de plank komen. Daarbij heeft Max uitdaging nodig en wil hij zich blijven ontwikkelen. Hij komt terecht bij Acutec. Hij moest even wennen aan het idee om te werken bij een detacheerder. “Er heerst soms toch een beetje het idee dat detacheerders verdienen aan mensen. Dat vind ik geen fijne gedachte. Bij Acutec ervaar ik dit echt anders. Hier verdienen we geen geld áán mensen, maar mét mensen.”
Max zoekt kandidaten die passen op een vacature bij één van de opdrachtgevers van Acutec. Hij voert gesprekken en maakt uiteindelijk de match door de kandidaat, de opdrachtgever, de functie en het project te kennen. Hij voorziet hiermee in zijn eigen behoefte om mensen iets te geven waarmee hij ze werkelijk helpt. “Ik vind dit werk geweldig, want ik maak kandidaten blij met een gave baan en de opdrachtgevers gelukkig met een goede nieuwe werknemer. Dit is precies wat ik wil in mijn werk: mensen helpen te vinden wat ze zoeken.”
Hij slurpt de ervaring op
Acutec biedt precies wat hij zoekt: flexibiliteit en ontwikkeling. Ze houden er rekening mee dat voor Max fluiten op 1 staat en dat het werk hier soms omheen gepland moet worden. Daarnaast is er onder de vleugels van Coen, directeur van Acutec, veel te leren. Hij wordt vanaf dag één bij de hand genomen en leert zo de kneepjes van het vak. “Ik heb echt geluk met Coen als leermeester. Hij laat me zien hoe hij alles aanpakt om me een basis te geven. Ik krijg alle ruimte om het daarna op mijn manier op te pakken. Van fouten leer je en Coen geeft me ook hiervoor de ruimte.”
Max ziet van nature snel beren op de weg, omdat hij alles het liefst foutloos wil doen. Voordat hij ergens aan begint heeft hij de neiging eerst álles zeker te willen weten en mogelijke valkuilen af te dichten. Dit brengt je echter niet snel verder en blokkeert ontwikkeling. “Coen heeft me geleerd dat je beter een keer oprecht sorry kunt zeggen, dan het niet te doen.”
Coen brengt Max in de ‘doe modus’, want al doende leert men. Dit betekent handelen voorop zetten en hieruit leren en ontwikkelen. Hierbij moet alles goed, maar hoeft het niet perfect. Streven naar perfectie put namelijk uit en een tien haal je sowieso zelden. “Het voelt heel goed om te weten dat je best doen voldoende is. Als ik uit oprechtheid handel, mag ik hier fouten maken.”
Hierdoor heeft Max een leeromgeving waarin hij zich zonder stress kan ontwikkelen. Hij is verreweg de jongste in het team, maar “tussen ‘oude rotten in het vak’ slurp je de ervaring op”, om het in woorden van Max uit te drukken.
Leren, ontwikkelen en ondertussen een droom waarmaken
Uitgeleerd is hij dan ook zeker niet. “Ik wil de manier van werken van Coen eigen maken. Ik vind het namelijk bewonderenswaardig hoe Coen zaken geregeld krijgt. Hij heeft een enorm netwerk en weet hiermee veel voor elkaar te krijgen. Wat het precies is en hoe hij het doet weet ik nóg niet, maar dit wil ik ook voor elkaar kunnen krijgen.”
Zijn leertraject bij de KNVB staat ondertussen ook niet stil. Het vak van scheidsrechter heeft een groot component van menselijke interactie. Max moet daarom zijn eigen gedrag goed kennen, gedrag van anderen kunnen inschatten en hoe mensen omgaan met situaties en reageren op gedrag van anderen. Veel trainen en zo veel mogelijk wedstrijden fluiten, want ook hier geldt: al doende leert men.
Voor nu heeft hij een goede balans te pakken met de combinatie van de leertrajecten bij de KNVB en bij Acutec. Waar hij over een paar jaar staat? Natuurlijk met een fluit in de hand op het veld tijdens een wedstrijd in de Eredivisie. En de dag erna weer ‘gewoon’ op kantoor bij Acutec om zijn werk uit te voeren … op zijn eigen manier en met alle kennis en ervaring van die ‘oude rotten’ als bagage.