Schermafbeelding 2023 02 27 100318 Acutec

Onmogelijkheden als drijfveer

Soulemane Afoh verliet 23 jaar geleden zijn land om te kunnen studeren. Bij toeval kwam hij in Nederland terecht, ronde een technische studie af, werkte in sales en is nu terug bij de technische basis als werkvoorbereider. Zijn avontuurlijke reis sluit hij straks af in zijn geboorteland Togo … als boer.

Het paradijs verlaten om op avontuur te gaan

Togo is een klein land in West Afrika, tussen Ghana en Benin. Het ligt aan de Atlantische oceaan en is rijk aan fosfaat, leisteen en marmer. De officiële taal is Frans. De ruim 8 miljoen inwoners spreken vaak ook Engels. De stranden zijn er hagelwit, het water transparant turquoise tot hemelsblauw, de bossen met palmbomen weelderig en groen en de temperatuur ligt altijd tussen de 25 graden ’s avonds en maximaal 34 graden overdag.

Velen streven naar een paradijs als dit, al was het maar om op vakantie te gaan. Toch koos Soulemane ervoor naar het minder tropische Europa te vertrekken.

Aanleiding voor zijn 23 jaar lange avontuur was de onmogelijkheid in Togo om te studeren. Behoor je niet tot de elite, dan is studeren haast onmogelijk. Soulemane had niet zo’n lang avontuur voor ogen, maar had wel de drive te studeren en dit zou koste wat kost gebeuren.

Het contrast was enorm

Pogingen om een studie te volgen in Frankrijk of Amerika waren niet succesvol. In Nederland ging dit eenvoudiger en zo reisde hij vanaf de luchthaven in Brussel naar Nederland. Hij had verder niets voorbereid, kende hier niemand, had geen woning en vertrok naar het enige dat hij wél kende: Amsterdam.

Op het station stapte hij uit en liep al een tijd rond in de stad voordat hij erachter kwam dat hij in Rotterdam was. Hij klampte iedereen aan opzoek naar een slaapplek. Mensen leken onvriendelijk en niet bereid te helpen. Hoe groot zal het contrast geweest zijn daar midden in de stad op een koude lentedag met het tropische Togo waar rust en vriendelijkheid vanzelfsprekend zijn?

Na een korte dag lopen kwam hij een enthousiaste man tegen die hem graag hielp aan een slaapplek. Overrompeld door de situatie betaalde Soulemane de man vooraf. De volgende ochtend realiseerde hij zich dat hij hier niet langer kon blijven: meerdere matrassen op de grond in één bedompte kamer met jongemannen die te veel dronken, rookten en spoten.

Het leek me een droom om veel mensen uit verschillende culturen te leren kennen en vriendschappen op te bouwen. Maar deze omgeving voelde aan als een hel, ik móest hier weg!

Studeren en werken

Ieder avonturenroman begint met een spannende uitdaging en veel energie. Daarna moet er een eerste grote hindernis overwonnen worden en raast de reis verder.

Ondanks de bikkelharde les van de eerste twee dagen in Nederland (of wellicht dankzij deze les), volharde hij in zijn idee dat hij zal slagen zijn doel te behalen: Nederland verlaten met een diploma op zak voor een betere toekomst in Togo.

Naast zijn studie aan de TU-Delft werkte hij fulltime en studeerde Nederlands. Dit werd te veel en na een jaar besloot hij een de hts in Rotterdam te volgen. Dit zorgde voor minder belasting en hij studeerde af in drie jaar.

Oude dag is uitgestippeld

Na twintig jaar arbeid belande hij via Imtech, Osram en Rena Electronica aan tafel bij Bram van Rossum (partner bij Acutec). “Wat is dát een fijne man! Hij is rustig, behulpzaam, geïnteresseerd in mijn privé situatie en ik had meteen het gevoel dat hij me begrijpt.

Soulemane werkt nu via Acutec bij Dynniq Energy als werkvoorbereider in de hoogspanningstechniek. Hij heeft plezier in zijn werk, leuke collega’s, voldoende uitdaging en dus blijft hij hier nog wel even.

Zijn pensioen laat even op zich wachten, maar de plannen voor ná die tijd zijn gemaakt. Sterker nog: de voorbereidingen zijn in volle gang!

Kersen en broccoli in de tropen

In Togo ligt een mooi stuk land van zes hectare dat langzaamaan gevuld wordt met steeds meer sinaasappelbomen, Mandarijnenbomen, Citroenbomen en Hollandse kersenbomen. Over goed tien jaar wil hij hier een boerderij beginnen met vooral fruit, groenten en kippen.

De Togolese techniekstudent wordt boer met een Hollands tintje. Het avontuur is nog niet teneinde en Soulemane kan meerdere zijpaden bewandelen voordat hij zijn einddoel bereikt. Maar het idee staat vast: Hollandse kersen in de gaarden en broccoli op de velden midden in tropisch Togo.

En met de vroege ochtendzon op zijn gezicht loopt daar boer Soulemane over zijn akkers, met of zonder klompen.