Eric_Remijn

Onzekerheid omarmen, want dit hoort erbij

Dat onzekerheid niet iets is waardoor Eric zich in de weg laat zitten is zeker. Naast zijn avontuur als zelfstandig interim professional, startte hij een reisbureau in de periode van de Corona-lockdown!

Je hebt een fantastische baan met een goed salaris en een zeker inkomen. Waarom zou je dit willen inruilen voor de onzekerheid van het bestaan als zelfstandige? En als je hier vastigheid in hebt opgebouwd, dit afbouwen om de nieuwe onzekerheid aan te gaan van het opstarten van een reisbureau?

Autonomie en vrijheid wegen op tegen onzekerheid
Eric Remijn werkte via Acutec bij Dunea als manager operationeel beheer a.i. Voor zijn avontuur als zelfstandige was hij jaren directeur bij Ziggo. “Het was een geweldige tijd en Ziggo was een mooi bedrijf met goede en prettige collega’s.”

Kort na de overname in 2014 door Liberty Global, veranderde het bedrijf en vond Eric het tijd om uit te zien naar iets ander. Hij had in zijn rol autonomie en vrijheid van handelen en was hieraan gehecht geraakt. Als zelfstandige heb je dit in grote mate, zo was zijn gedachte. En welke opdrachtgever zit er nu niet op Eric te wachten? “Tja, hierin had ik me wel wat vergist. Mijn netwerk was groot, maar het is lastig om hieruit dan ook werk voor jezelf te halen.”

Als doorzetter laat je het originele idee niet snel los. Daarnaast werkt het mee als je onzekerheid als een zekerheid accepteert, als onontkoombaar onderdeel van het leven. Uiteindelijk volgden de opdrachten elkaar in een keurige aaneenschakeling op. Acquireren om jezelf te verkopen is echter complex en zonder meer tijdsintensief. Eric’s hobby was het niet en daarom sloot hij zich aan bij Acutec.

Je hebt het naar je zin in de interim rollen, waarom dan toch een nieuwe uitdaging? “Soms heb je een droom en een passie die je graag meer een dagelijkse werkelijkheid wil laten worden. Daar kun je over blijven dromen, maar je kunt ook actie ondernemen en dat is wat ik heb gedaan.”

Passie wordt nieuw succes, obstakels uit de weg
Al jaren reist hij samen met zijn vrouw Justyna door Botswana en Zambia. Ze kennen de landen, de mooie stekjes, beste routes, campsites, de cultuur en gebruiken. In 2018 heeft Eric zich laten opleiden tot Field Guide in de Okavango Delta. Hun wens om anderen al dit moois en fijns te laten zien en beleven, kreeg gestalte met het idee een eigen reisbureau te starten.
Eerst fantaseren, kleine ideetjes uitwerken, praten en dan plannen, doelen bepalen, uitwerken en … starten!

Vanaf april 2020 zouden Justyna en hij drie maanden de tijd nemen om de start goed voor te bereiden. Eerst een aantal maanden door Zambia en Botswana reizen om alle voorbereidingen te treffen. Contacten te leggen met gidsen en verblijfplaatsen en content te verzamelen zoals video’s en foto’s.
Alles verliep zoals gepland tot de uitbraak van Corona en de lockdown. Zelfs als een rode streep heel dik is, willen ze hier in huize Remijn niets van weten. “Je moet jezelf niet van je eind doel af laten houden. Met iedere rode lijn moet we mee om kunnen gaan, hoe vervelend deze ook is.”

De reis ter voorbereiding gaat niet door, maar er blijft voldoende aan werkzaamheden. Want het reisbureau is allerminst van de baan. “Onze eerste safari-reis hebben we gepland in het voorjaar van 2021. Deze is dus niet in gevaar, al verwacht ik dit jaar niet zoveel boekingen als gepland. Dit jaar is bedoeld voor het opzetten van de organisatie en hier gaan we mee door, Corona of niet.”

Khokelo Safaris: your personal guide in Africa!
De safari-reizen zoals Eric deze voor ogen heeft, worden nog niet georganiseerd. Zijn liefde voor dit deel van Afrika wil hij overbrengen en dit is een ideale manier. Daarnaast is dat je zo van je passie je werk maakt een fijne bijkomstigheid.

Een safari twee weken volledig op eigen houtje is voor velen net iets te avontuurlijk. Maar het is wel de beste manier om een land, haar cultuur, mensen en omgeving te leren kennen. “Afrika moet je beleven, de lokale markten, de mensen ontmoeten, de geuren, geluiden, de natuur. Alles komt meer binnen als je het zelf ontdekt. En een luipaard spotten zonder gids doet zoveel meer”

Daarom bij Khokelo Safaris geen luxe all-inclusives, busreizen of grote groepen. Je gaat met eigen vervoer, rijdt zelf je 4×4, doet je boodschappen op lokale markten, kookt zelf of gaat opzoek naar een restaurant. Eric of één van zijn gidsen rijdt op afstand met je mee. Hulp is dus altijd in de buurt.
“We leren onze reizigers goed 4×4 rijden, band verwisselen, omgaan met satelliet telefoon en de do’s and don’t’s qua cultuur en wildlife. Je moet jezelf zoveel mogelijk kunnen redden om het gevoel te krijgen dat je de reis helemaal zelf doet.”

De overnachtingen zijn in je eigen tent boven op de auto in campsites vaak met zwembad en prima restaurants. Je bent dus niet volledig ontstoken van alle luxe en gemak. Wel moet je er tegen kunnen dat je vies wordt en er ’s nacht van alles door het kamp loopt qua wilde dieren.

500 gelukkige safari-reizigers én een zelfstandig professional
Over drie jaar staat er een organisatie met vaste gidsen, eigen auto’s, contracten met campsites en 60 georganiseerde reizen ieder jaar. “Uiteindelijk zie ik een safari-organisatie voor me waarmee we ieder jaar 300 tot 500 reizigers op weg helpen met het avontuur van hun leven.”

Het seizoen om in Botswana en Zambia te zijn is van april tot en met september. De temperaturen zijn dan aangenaam en kans op regen en stormen is klein. De overige maanden blijft Eric beschikbaar in Nederland voor interim-klussen. “Het is moeilijk om dit los te laten en gelukkig hoeft dat ook niet.”

Ten opzichte van werken als zelfstandige, is een reisbureau starten onzekerheid in het kwadraat. Maar dit geldt ook voor avontuur, autonomie en vrijheid van handelen. “Nu ik iets voor mezelf opzet en creëer geeft dat een extra dimensie en dat geeft een gevoel van euforie.”

Ontwikkeling geeft de mogelijkheid tot creëren en dat geeft energie. Verandering is hiervan een onlosmakelijk gevolg en moderator. Bij verandering hoort onzekerheid en zonder deze te omarmen rem je je eigen ontwikkeling, creaties en energie. Welkom dus: onzekerheid!