Talent acquisitie kent veel uitdagingen en deze zijn veelal complex. Iedereen in het werkveld ‘is’ recruitment expert en heeft een uitgesproken mening. Slechts weinigen overzien echter het volledige speelveld.
Het is de missie van Harry Na om doelstellingen en werkwijze van een organisatie enerzijds en carrièrekansen en werkplezier voor de werknemer anderzijds, in lijn te brengen. Hiervoor gebruikt hij zelf de term ‘recruitment maturity’.
Oude collega wordt ondernemer in loondienst
Harry kent Coen, directeur Acutec, ruim 30 jaar van een gezamenlijke werkgever in detachering. Ze hebben altijd contact gehouden. Harry kwam binnen als ‘high potential’ en Coen zat er al als ‘upcoming star’. “Coen bleef werken bij detacheringsbureaus en ik ben de corporate-kant opgegaan. Toch wisten we elkaar altijd weer te vinden.”
De start van een nieuwe vorm van samenwerking startte tien jaar na het eerste contact. Coen had een vacature beschikbaar voor een recruiter met een technische achtergrond bij een gave organisatie (DSM). Wel één klein addertje onder het gras; de functie was in Heerlen en Harry woont in Den Haag. “Ik vroeg Coen, hoe gaan we dat doen? Hij reageerde zoals ik nog steeds van hem ken: Geen idee, maar laten we het gewoon proberen.” De beerloze weg die Coen vaak bewandelt, was een juiste, want Harry heeft 9 jaar als strategisch recruiter bij DSM gewerkt. De eerste twee op interim basis en dit was in 2006 nog ongekend. Met enige bescheidenheid durft Harry dan ook te beweren dat Coen en hij het vak van interim-recruiter uitgevonden hebben.
Op dit moment voert Harry al zijn opdrachten uit als gedetacheerde via Acutec. De ene keer regelt Acutec de opdracht, de andere keer komt de opdracht via contacten van Harry. Hij kiest ervoor om dit (als ‘ondernemer’) in loondienst bij Acutec te doen. “Op deze manier heb ik veel minder gedoe, kan ik bij iedere opdrachtgever terecht en heb ik meer zekerheid. Deze manier van werken bevalt me heel goed!”
Afwisseling in Scandinavië en uitdaging door andere benadering
Het is voor Harry belangrijk dat hij uitdaging en afwisseling in zijn werk en leven houdt. Hij is al sinds de start van zijn carrière, ruim 30 jaar geleden, actief in recruitment. Afwisseling lijkt dan ook in de praktijk niet echt te slagen, ware het niet dat hij de afwisseling en uitdaging op andere manieren heeft weten in te bouwen.
In 2008 neemt hij een welverdiende (zo vindt hijzelf) sabbatical. Hij gaat voor een jaar naar Scandinavië waar hij een woning heeft midden in de wilde bossen. Het ene jaar werden er echter vijf. “Ik heb die vijf jaar intens genoten in Scandinavië. Het leven is zó anders. Het is fysiek, gericht op het nu, op je omgeving, de natuur.” Na verloop van tijd ontdekte Harry dat deze manier van leven voor hem de essentie is; dat waar het werkelijk om draait.
Hij komt toch weer terug naar Nederland, want hoewel de rauwe natuur hem aanspreekt, wil hij ook puzzelen met- en kauwen op strategische vraagstukken. “Werk geeft mij voldoening als ik complexe zaken als een puzzel in elkaar weet te passen en hiermee organisaties en werknemers verder breng.”
Hij vindt nu zijn balans, afwisseling en inspiratie door twee maanden op en af in de bossen van Scandinavië te zijn. Het geeft een concrete invulling en is zijn manier van leven geworden.
De uitdaging in zijn werk heeft hij gevonden door een twist in zijn benadering van recruitment. Hij pakt zijn rol breder op en neemt hiermee de taak op zich om recruitment naar een volwassen niveau te tillen. Dit is af en toe een uphill battle en kost dan ook energie. Evenzogoed ervaart hij het als dankbaar werk en blijft hij veranderingen aanjagen.
Recruitment is zoveel meer dan vacatures vullen
De boodschap is dat iedere organisatie torenhoge ambities heeft, maar zelden weet waar ze op dit moment staan. Doelen om te groeien, nieuwe wegen in te slaan, sneller vacatures vervuld te krijgen, enzovoort. “Je moet eerst weten waar je nu staat, wat haalbaar is en een duidelijk plan hebben hoe je daar komt. In veel plannen lijken medewerkers (of het ‘medewerkersbestand’) gezien te worden als een kraan die je naar wens kunt openzetten.”
Nieuwe medewerkers zijn echter niet eenvoudig te vinden en goede medewerkers zijn lastig te binden. Dit heeft iedereen, zéker de afgelopen jaren, ervaren.
Bij ontbreken van een duidelijke strategie, blijven we werken zoals we altijd al deden. In de noodzakelijke verandering is recruitment leading, wat Harry betreft. Vanuit híer moeten de ogen geopend worden dat medewerkers centraal komen te staan in de ambities van iedere organisatie. Als organisatie moet je aantrekkelijk zijn voor toekomstige medewerkers. Hiernaast moeten huidige medewerkers hun werkplek ervaren als de plek waar ze op dat moment wíllen zijn.
Recruitment, HR, de hiring manager, onboarding, finance en marketing gaan onbewust vaak de strijd met elkaar aan. “Iedere werkgever heeft de komende decennia echter grote uitdagingen op het gebied van personeel. Alleen door optimale samenwerking, kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden.” Aldus Harry.
Geef hem een megafoon!
Harry is zelf nauwelijks tot niet meer bezig met het zoeken en matchen van kandidaten. Hij zet recruitmentafdelingen op, verbetert processen en is vooral bezig met de mindset binnen organisaties te veranderen. “Ik doe al heel lang hetzelfde werk en dacht: misschien wordt het tijd om eens iets anders te doen … of hetzelfde op een andere manier.” Om een groter publiek te bereiken, zette hij daarom eerder dit jaar een website (www.talentacquisitionstrategy.online) op waar hij zijn ideeën publiceert en zijn ervaringen deelt.
Alles in het belang van het hogere doel: recruitment maturity. Dit met het besef dat het slechts een middel is. Waar het namelijk uiteindelijk om draait, is het op één lijn brengen van de doelen van een organisatie en de belangen van de medewerkers. Alleen zó is er sprake van continuïteit en van gezonde organisaties.
We gunnen Harry een levensgrote megafoon en veel spreekkracht: op meer recruitment maturity!