4 Acutec

“Bang voor A.I.? Welnee, je houdt het toch niet tegen.”

Engineer Gerhard (58) over techniek, verrassingen, en bierbrouwen met ChatGPT
Door de jaren heen heeft Gerhard Erenstein bijna alles wel een keer meegemaakt op technisch vlak: van het fijnmechanisch onderhoud aan drukmachines tot het oplossen van storingen in industriële lijnen voor voedselproductie. En tegenwoordig sleutelt hij aan metro’s. Toch is er één constante in zijn carrière: de liefde voor techniek die verrast én verrijkt.

Nu, op 58-jarige leeftijd, is Gerhard nog lang niet klaar met werken. Sterker nog, hij zit midden in een opleidingstraject bij GVB in Amsterdam, waar hij in de remise werkt aan het onderhoud van metrostellen. Hij noemt het werken bij GVB “gemoedelijk, menselijk en doorspekt met techniek.” Maar als het even kan, wil hij straks óók weer naar buiten – op pad om storingen in het veld op te lossen. Want het onverwachte houdt hem scherp.

Van de drukpers naar de metro
Gerhards carrière begon in de grafische industrie, waar hij in zijn functie als werktuigbouwkundige machines onderhield. Toen al was duidelijk: niets blijft zoals het is. “Dertig jaar geleden verdwenen de letterzetters en kwamen er DTP’ers. Film en platen werden overbodig. En rillen en snijden? Daar staan al decennialang robots voor.” Angst voor verandering heeft hij nooit gehad. “Er is werk dat verdwijnt, maar ander werk komt ervoor terug. Soms wordt het zelfs leuker.”

4 vierkant beeld Acutec
Na de grafische sector volgden jaren in de voedselverwerkende industrie – een wereld waar hygiëne en precisie hand in hand gaan. Daar leerde hij schakelen: elke storing, elke machine was anders. Daarna reisde hij als service engineer voor een bedrijf in de chemie de wereld over, van Rusland tot Libanon. Het werk was intensief, het tempo hoog. En hoewel hij het reizen waardeerde, begon het ook te knagen: het werd tijd voor iets anders.

Een klik via één telefoontje
Toen Gerhard op een avond zijn cv online zette, had hij niet kunnen vermoeden dat hij de volgende ochtend al gebeld zou worden. Coen Raaphorst, directeur van Acutec, klonk rustig en oprecht. “Hij had een functie die ik zelf nooit had overwogen, maar het klonk interessant”, vertelt Gerhard. Coen voorspelde dat Gerhard die dag nog veel telefoontjes zou krijgen. “Dat klopte ook, maar het gesprek met Coen voelde het meest eerlijk.”

Toen die eerste functie onverwacht stopte na een paar maanden, zocht Coen vastberaden verder. Uiteindelijk vond hij de perfecte match bij GVB. “Een mooie plek, goede sfeer, opleidingsmogelijkheden – en ik werk weer in een team. Dat miste ik al mijn jaren van reizen.”

De lol van leren – en van bier
Leren houdt Gerhard jong, vindt hij. “Alles hier bij GVB is nieuw voor me. De techniek is interessant, ik vind het écht leuk.” Maar ook buiten het werk blijft hij leren en experimenteren – vooral in de hobby die hij deelt met zijn zoon: bierbrouwen.

Wat begon met een simpele startset is inmiddels uitgegroeid tot een echte mini-brouwerij in huis, compleet met professionele installatie. Samen brouwen ze batches van 22 liter, en de resultaten worden met trots geserveerd op feestjes. “Het is geweldig om dit samen met m’n zoon te doen”, zegt Gerhard. “We maken er echt onze weekenden van.”

En de techniek laat zich ook hier niet wegdenken. Zo kwamen ze onlangs op het idee om een recept door ChatGPT te laten maken. “Mijn zoon stelde het voor, ik dacht: waarom niet? Het recept werkte verrassend goed.” Hij lacht: “Blijkbaar weet A.I. ook hoe je een lekker biertje brouwt.”

A.I. als hulp, niet als bedreiging
En daar ligt de kern van Gerhards visie op technologie. Waar sommigen huiverig zijn voor kunstmatige intelligentie en automatisering, ziet hij vooral mogelijkheden. “Werk verandert en dat deed het altijd al. Maar ik maak me er geen zorgen over, want je houdt het toch niet tegen.” Sterker nog: af en toe laat hij A.I. meedenken in zijn hobby – en ziet hij vooral de lol van het experiment.

Toch is hij niet naïef. “A.I. gaat dingen overnemen, zeker. Maar het neemt niet de menselijkheid uit het werk. Kijk naar mijn werk nu: we werken in teams, we overleggen, we leren van elkaar. Dat gaat geen robot vervangen.” En net als bij het bierbrouwen, blijft nieuwsgierigheid de motor: “Je moet gewoon open blijven staan. Dan blijft het werk leuk … en het bier lekker.” Proost!