Afbeelding1 Acutec

Drive maakt ambitie waar

Vijf jaar eerder van grondwerker naar projectleider
De wil om zaken beter te doen, efficiënter en sneller, levert wrijving op. Dit zorgt soms voor frustraties, maar er is een andere kant van de medaille, want ‘zonder wrijving geen glans’.

Sjors Schrijver ontving kortgeleden een medaille mét glans, want ruim vijf jaar eerder dan waarop hij hoopte, maakte hij zijn droompromotie waar. Hij werkte zichzelf op van grondwerker tot projectmanager van een groot project in de ondergrondse infra.

Al het positieve van een millennial
Als 20er begint hij met een opleiding tot monteur en werkt als grondwerker. Nadat hij zijn papieren heeft behaald, krijgt hij al snel zijn eigen ploeg van drie man om aan te sturen. Het zaadje werd hier, in zijn rol als voorman, gepland om te komen tot meer, beter en efficiënter.

Sjors volgt hiermee de omschrijving die vaak wordt gegeven aan millennials/ generatie Y. Een generatie waar hij onbetwistbaar toe behoort. Hij heeft een grote drive, een optimistische houding, is flexibel en leergierig.

Juiste aansturing maakt het verschil
Deze bom aan energie en focus moet echter wel goed geleid worden. Hieraan heeft het voor Sjors nog wel eens ontbroken bij voormalige werkgevers. Want als hij verder wil, sneller wil ontwikkelen, dan kreeg hij niet de medewerking die hij nodig had. “Bij een werkgever had ik mijn wekelijkse taken als werkvoorbereider halverwege de week al af. Geef me er dan taken bij of een andere functie, maar ze vonden dat ik te snel ging.”

Niet iedere organisatiecultuur is er klaar voor om vernieuwing te omarmen. En niet iedere manager weet in de behoefte aan andere aansturing te voorzien. Dit is niet alleen jammer voor Sjors, maar vooral ook voor de organisatie zelf. Hierdoor lopen veel goede, positieve en gedreven mensen weg; op zoek naar een werkgever die beter bij hen past.

Ontwikkeling buiten je comfortzone
Driemaal is hij van werkgever veranderd, omdat hij zijn behoefte aan ontwikkeling niet kon invullen. “Als ik eenmaal alles van mijn werk snap en de handelingen worden routine, dan ga ik me vervelen.”
Een manier om verveling buiten de deur te houden, is door buiten je comfortzone te treden. Deze zone ziet er voor iedereen anders uit en daarmee ook de manier om erbuiten te treden. Sjors werkt vijftien jaar met plezier in de ondergrondse infra, dus zijn ‘buitentreden’ is bij voorkeur ergens in de infra. Een baan met uitdagingen, problemen om op te lossen, blijvende verbetermogelijkheden en een werkgever die zijn drive kan sturen en voeden.

Via Acutec aan de slag bij Van Voskuilen
Tijdens zijn laatste wisseling van werkgever, neemt Bram van Rossum, partner bij Acutec, contact met hem op: “Tijdens mijn eerste contact met Sjors voelde ik zijn passie en de potentie”.

Bram ziet in hem een ideale werknemer voor Van Voskuilen infratechniek. Zij denken hier hetzelfde over en er wordt intern een baan voor Sjors gezocht, want goede en gedreven professionals moet je niet laten lopen; dit hebben ze goed in de gaten!

Er wordt een functie van werkvoorbereider ‘gevonden’ binnen een project voor netbeheerder Enexis. Van Voskuilen voert werkzaamheden uit voor alle gas- en elektra-aansluitingen, van aanleg tot onderhoud. Het project is gestart met drie ploegen van 3 tot vier medewerkers en moet uitgroeien tot 12 ploegen. In de beginfase wordt het geplaagd door wat tegenslagen en uiteindelijk vertrekt de nog onervaren projectleider.

Hoge ambitie snel waargemaakt
Sjors stelde zichzelf een doel bij het aangaan van de functie: “Ik wil binnen vijf en uiterlijk tien jaar projectleider zijn. Als ik mijn werk goed doe, dan zullen ze zien dat ik deze promotie waard ben.” Dit inzicht komt echter een stuk eerder dan hij verwachtte. Hij neemt de vacante functie van projectleider namelijk over na nog geen zes maanden!

Bram van Rossum: “Hij had alles al in zich. Het hoefde alleen nog maar uitgepakt te worden.”
Buiten je comfortzone verveel je je niet en hier is ook de ruimte om te ontwikkelen. Te ver buiten je comfortzone levert echter stress op en dit is niet goed voor de mens én voor de resultaten binnen het project.

Aangezien met het Enexis-project grote belangen gemoeid zijn, krijgt Sjors een collega projectleider naast hem op dit project. Zijn collega zwaait de scepter over aanleg en onderhoud voor KCO en Sjors over die van de hoofdinfra en een aansluiting voor minimaal 40 m3 gas per uur. “Mijn collega is een ervaren projectmanager en ik kan veel van hem leren. Het voelt heel goed om hem erbij te hebben.”

Verveling voorlopig buiten de deur
De promotie zet hem op scherp, want er wordt veel van hem verlangd. Door alle uitdagingen verliest hij zijn focus niet en hoeft hij zéker niet te vrezen voor verveling. “Ik ben inderdaad niet bang dat ik me hier ga vervelen. Als het werk van de week af is, dan is er altijd nog voldoende om te monitoren en te verbeteren.”

Bij het idee van die continue hoeveelheid werk en mogelijkheden tot verbeteren, raakt hij enthousiast. “Ik ben hier keihard aan het leren. Soms door hard op mijn plaat te gaan, maar het geeft echt veel energie nu ik weet dat ik me hier kan blijven ontwikkelen.”