Een nieuwe baan geeft energie

Waarom geeft een nieuwe baan zo veel energie? Waarom worden de meeste mensen hier heel blij van; een nieuwe werkgever en collega’s? De gezonde zenuwen daargelaten, heeft een nieuwe baan veel voordelen. Het is in wezen een nieuw hoofdstuk met te ontdekken mogelijkheden en kansen; de wereld ligt weer voor je open … toch?

Afbeelding3 Acutec

Tien brengers van positieve energie

Er zijn tien zaken die ‘positieve energie’ in je leven verhogen. Je wordt hier dus blijer van en misschien zelfs gelukkig. Bij het aangaan van een nieuwe baan, spreek je vijf hiervan direct aan. Logisch dus dat je positieve energie krijgt van die nieuwe baan.
• Alle ballast overboord
• Een doel in je leven hebben
• Connectie
• Tijd voor zaken die energie geven
• Helpen, bijdragen, nuttig zijn

Na het bitter komt het zoet

Nou ja, alle vijf? Dat hoeft natuurlijk niet. Het geldt alleen als je het écht getroffen hebt, zoals Paul Biessels. Hij startte in januari als werkvoorbereider bij Kouwenberg Infra. Zij zijn gespecialiseerd in horizontale boringen. Hiervoor werkte Paul meer dan 25 jaar bij één werkgever, waar hij weg moest wegens reorganisatie.

Als werkvoorbereider nam hij veel taken over vanuit functies die al waren wegbezuinigd. De grote reorganisatie had zich dus al even aangekondigd. Dat zijn eigen baan op de tocht stond, dat had Paul echter niet in de gaten.

Het was duidelijk dat er het een en ander moest veranderen. Ik had ook echt te doen met de mensen die ontslagen zouden worden. Zonder dat ik wist wie dit waren overigens. Dat ikzelf op die dag ook ontslagen zou worden, dat had ik pas op het allerlaatste moment door.

Alle ballast overboord

Paul voelde zich de weken na zijn ontslag niet goed. Had het aan hemzelf gelegen dat hij ontslagen werd? Had hij zaken verkeerd gedaan en dit kunnen voorkomen? 25 jaar is niet niks en een plotseling ontslag is dan ook een aanslag op je gemoedsrust.

Uiteindelijk besloot ik dat ik deze 25 jaar niet weg wilde gooien. Ik zie ze als heel mooie jaren en enkel die ene dag is negatief geweest. Het zij zo en ik moet door.

Met dit besluit gooit Paul zijn ballast overboord. Geen rancune of negatieve gedachten én niet meer de verplichting voelen werk over te nemen en hard je best te doen om de toko draaiende te houden.

Afbeelding2 Acutec

Een doel in je leven

Iedere ochtend om 6.45 uur je bed uit om in het ritme te blijven. Iedere ochtend solliciteren om de motivatie vast te houden. Discipline en routine kunnen je helpen door lastige tijden heen te komen. Toch miste Paul een doel.

Op een avond plaatste hij zijn CV online en de ochtend daarop werd hij gebeld door Joris Samson, salesmanager bij Acutec. Diezelfde dag werd Paul zo vaak gebeld dat hij zijn telefoon op stil zette. Uiteindelijk voerde hij met drie partijen een gesprek.

Puur op gevoel heb ik besloten met wie ik in gesprek wilde gaan. Bij Joris had ik het idee dat hij echt luisterde en geïnteresseerd was.

De volgende dag kwam Joris thuis op bezoek bij Paul. Hierna pakte hij goed door. Een eerste gesprek bij de opdrachtgever was binnen een paar uur geregeld.

Ik heb de andere twee partijen met wie ik contact had afgebeld. Ik wachtte nog op een eerste reactie van ze, maar had in de tussentijd al een baan via Joris!

Connectie

Paul is een aantal keren bij Kouwenberg langsgekomen als deel van zijn inwerktraject. De gemoedelijke sfeer bevalt hem goed. En het amicale, bijna familiaire en toch zeer respectvol met elkaar omgaan, past Paul prima.

De match tussen Paul en Kouwenberg lijkt voor beide partijen perfect. Joris heeft goed doorzien dat ze prima bij elkaar passen. “Dit had ik al door toen ik met Joris aan mijn keukentafel zat. Hij luistert en heeft goed door wat en wie bij iemand past.

Tijd voor zaken die energie geven

Bij de overgang van baan en werkgever sta je (on)bewust stil bij dat wat je leuk vindt en dat wat je energie kost. Je wilt per slot dat je nieuwe baan zo veel mogelijk van het een en zo min mogelijk van het ander bevat.

Je komt hierdoor, als het meezit, in een flow van leuke en mooie dingen doen. Je bent hier bewust mee bezig en dat werkt.

Joris bood Paul een vierdaagse training AutoCad aan. Hij greep deze kans met beide handen aan en neemt nu iedere dag oefeningen uit het lesboek door. Leuk? Voor Paul wel en hij wordt er enthousiast van.

Helpen, bijdragen, nuttig zijn.

Al met al heeft Paul niet lang thuis gezeten, maar zijn ontslag heeft hem wel iets gedaan. Daarom komt de hernieuwde energie extra krachtig binnen. Het maakt hem enthousiast dat hij straks weer productief kan zijn. En dat hij met zijn kennis en ervaring kan bijdragen aan de successen van Kouwenberg.

Ik voel me nu fantastisch, ik kan de wereld weer aan! Ik heb zin om met deze nieuwe baan te beginnen en heb ook weer energie voor veel andere zaken, zoals hardlopen bijvoorbeeld.

Afbeelding3 Acutec