3 Acutec

Het leven is meer dan betaald werk alleen

Dennis Schaper heeft ervaring als Full Colour 3D-print-specialist. Aan de hand van een ontwerp maakte hij schaalmodellen. Nu werkt hij bij Cleantron als CAD-tekenaar. Een baan en zeker een branche waar Dennis nooit aan gedacht had. “Ik kende de branche niet en had er geen voorstelling van. Coen benaderde me en ik was snel enthousiast. Een week later was het contract met Cleantron getekend!

Veel is nieuw
Cleantron is een specialistische producent van li-ion modulen batterijen voor meerdere toepassingen. Dennis werkt hier in een team aan klantvragen die ze met een custom made batterij kunnen beantwoorden. Ze brainstormen over de perfecte oplossing en werken het concept uit van schets naar 3D model, prototypes en uiteindelijk tot product. “Het is heel gaaf om bij het hele proces betrokken te zijn en alles mee te maken.

Dennis maakt schetsen om tot een concept te komen en werkt deze uit tot werk- en samenstelling tekeningen. Hij houdt in de gaten of het idee uiteindelijk ook gemaakt kan worden en rendabel zal zijn. Facetten die hierbij belangrijk zijn, zijn onder andere de productiemethoden die gebruikt worden om onderdelen te fabriceren en welke machines daarvoor gebruikt worden. Elk proces heeft limieten die gerespecteerd moeten worden. Maar er wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheden tot afvalverwerking voor op het moment dat de batterij haar levensduur heeft bereikt.

Ondanks dat Dennis opgeleid CAD tekenaar is en meerdere jaren ervaring heeft als engineer, zijn de batterij- en accu-branche, klantvraag en opdrachten nieuw voor Dennis. Hij ziet dit als een uitdaging en wil graag zo snel mogelijk geroutineerd raken in het werk en de branche. “Als je iets maar klein genoeg maakt, dan zijn er altijd raakvlakken met iets dat je wel weet.” Bij Cleantron is er ruimte om te leren en zo aan je kennis te werken.

Het gaat veel meer om capaciteiten, vermogen om zaken in je op te nemen en interesses. Als dit klopt met de functie en er is een goede match met collega’s en de cultuur, dan kan je altijd van jezelf de ideale werknemer maken en hiermee dus ook je eigen ideale werkplek creëren.” Aldus Coen Raaphorst, directeur Acutec.

Vrijwilligerswerk geeft energie
Dennis is naast het werk bij Cleantron al vanaf zijn veertiende vrijwilliger bij de JOL (Jeugd Onder Leiding) en is daar nu assistent projectleider.

JOL organiseert in de laatste twee weken van de zomervakantie lerend vermaak voor kinderen uit Alkmaar en omgeving. Ze timmeren hutten, schilderen en spelen spellen in het bos en op het veld.

Met meerdere vrijwilligers maakt Dennis het mogelijk dat er hutten gebouwd kunnen worden in het bos. De voorbereiding begint vroeg in het jaar om voldoende hout en sponsoring te hebben en de subsidies rond te krijgen. “Als team hebben we een ontzettend leuke tijd met de voorbereidingen.

In de twee weken dat JOL draait, werkt Dennis als eindverantwoordelijke van het project en zorgt dat de kinderen, ouders en vrijwilligers de beste tijd hebben en alles soepel verloopt. Er worden meerdere hutten tegelijk gebouwd om zo de zestig kinderen allemaal een uitdaging te bieden. “Je werkt de hele dag buiten samen aan een project en dat geeft een heel goede sfeer. Je merkt dit ook aan de positieve energie van kinderen en ouders.

Goed werkgeverschap is soms wat extra doen
Coen: “Ik was meteen erg enthousiast over Dennis zijn vrijwilligerswerk. Mijn jongste zoon deed in de zomer ook aan huttenbouw en zijn opa was toen vrijwilliger. Ik herkende het en ik weet hoe leuk het kan zijn voor deelnemer en vrijwilliger.

Om Dennis hierin te ondersteunen besloot Acutec twee van de zes vrijwilligersdagen, die hij in de zomer inzet, door te betalen. Goed werkgeverschap gaat immers verder dan een gezonde werkomgeving en ontwikkelmogelijkheden te bieden. “Echt fijn dat ik ook in mijn vrijwilligerswerk ondersteund wordt door Coen. Die betrokkenheid is fijn!