19 Acutec

Ingenieursbureau verzilvert kans

De wereld verandert voortdurend en als mens én als onderneming is het belangrijk mee te veranderen. Alleen zo benut je kansen die zich aandienen en blijf je op lange termijn relevant. De wetgever heeft voor de bouwsector hierin behoorlijk invloed. De uitdagingen rondom stikstofregels zijn uitgebreid in het nieuws, maar denk ook aan de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen.

Deze nieuwe wet biedt bouwend Nederland uitdagingen en kansen. We zijn tien maanden verder sinds de invoering van de wet en hoe pakken deze uitdagingen en kansen nu uit? Marcel Schreurs werkt via Acutec bij DVTadvies, een technisch adviesbureau. Hij is de spil in de implementatie van een kans die de organisatie in deze nieuwe wet zag.

Past deze kans?
Als senior projectmanager en adviseur is Marcel onder andere verantwoordelijk voor de implementatie van de kwaliteitsborging vanuit de Wkb. DVTadvies is een integraal adviesbureau dat zich met name richt op het verlenen van multidisciplinaire technische diensten met een focus op bestaande bouw en terugkerende opdrachtgevers.

28 Acutec

Met de introductie van de Wkb, is de toetsing aan de technische eisen van een bouwwerk verplaatst van de gemeente naar een erkende onafhankelijke marktpartij: de kwaliteitsborger. Deze kwaliteitsborger is een nieuwe rol binnen de bouwkolom. Dit was voor DVTadvies een uitgesproken kans om een aanvullende dienst aan te gaan bieden. Volgens Marcel staat voor DVTadvies al meer dan twee decennia het borgen van veiligheid en het leveren van de afgesproken kwaliteit voorop.

 

Minstens zo belangrijk: “Door het multidisciplinaire karakter van DVTadvies bleken alle werkzaamheden die behoren tot de taken van een kwaliteitsborger goed in te passen binnen de bestaande structuur van de organisatie”.

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen heeft met name het doel de bouwkwaliteit te verbeteren. Om dit te bereiken is de toets vooraf op de bouwplannen, de vergunningsaanvraag onder de oude WABO-regelgeving, vervangen door een toets in de praktijk: Controles op de bouwplaats. Deze toets in de praktijk valt sinds januari 2024 onder de verantwoordelijkheid van een kwaliteitsborger. In eerste instantie gaat het hierbij om nieuwe bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1. Dit is de laagste risicoklasse waar bijvoorbeeld vrijstaande eengezinswoningen, twee-onder-een-kap woningen, rijtjeswoningen en eenvoudige bedrijfs- en fabriekshallen onder vallen. Nu marktpartijen voor dit onderdeel een wettelijke taakstelling hebben gekregen, is de vraag hoe DVTadvies zich hierin beweegt.

Kans verzilveren
“Bestaande opdrachtgevers weten DVTadvies vooral te vinden als adviseur in de technische dienstverlening. Nu we ook werken als kwaliteitsborger, zal de opdrachtgever vooraf een keuze moeten maken. Wil ik op dit project DVTadvies inzetten als technisch adviseur of als kwaliteitsborger?”. Kwaliteit en integriteit wegen zwaar binnen het nieuwe stelsel en daarom is voorgeschreven dat een kwaliteitsborger geen betrokkenheid mag hebben bij enige activiteit die zou kunnen conflicteren met zijn onafhankelijke oordeel of integriteit in relatie tot de werkzaamheden. “Deze voorwaarde is er gekomen om situaties uit te sluiten waarin de slager zijn eigen vlees keurt”. Concreet betekent dit dat de kwaliteitsborger niet betrokken mag zijn bij ontwerp, advies, productie, levering, installatie, bouw of inkoop van het bouwproject waarop de kwaliteitsborging betrekking heeft. “Hoewel DVTadvies op een project dus niet beide rollen mag vervullen, is met het kunnen aanbieden van deze nieuwe service de strategie van DVTadvies als ‘one stop shop’ voor huisvestingsvraagstukken zeker verder versterkt”.

Verandering is onvermijdelijk
Met de nieuwe dienstverlening trekt DVTadvies ook een nieuw type opdrachtgever aan: de particulier. Deze opdrachtgever viel tot nu toe buiten de doelgroep van DVTadvies. Tot nu toe richtte ze zich vooral op terugkerende opdrachtgevers in de bestaande bouw. Nieuwbouw, voor zover deze valt binnen de gevolgklasse 1, is in die zin ook een nieuwe markt voor DVTadvies. “Hoewel DVTadvies zijn focus heeft op de zakelijke markt, kan het nu ook voorkomen dat de bouw initiatiefnemer een particulier is die DVTadvies als kwaliteitsborger wil inzetten. In een dergelijke situatie bekijkt DVTadvies of de aanvraag in deze vorm mogelijk is of dat een andere werkwijze meer opportuun is: bijvoorbeeld de aanvraag via de aangetrokken aannemer te laten verlopen”. Deze routing heeft, aldus Marcel, als bijkomend voordeel dat met de betreffende aannemer een langetermijnrelatie kan worden aangegaan. Om als erkende kwaliteitsborger geregistreerd te staan en te mogen werken, is een BRL-5019 certificering noodzakelijk. De certificaathouder is bevoegd om de Verklaring voor bevoegd gezag af te geven zoals gesteld in de Wet Kwaliteitsborging. “Een van de eerste taken die mij gevraagd werd om op me te nemen, was om deze certificering binnen te halen”.

Een nieuwe Wet, een nieuwe norm en een nieuwe dienstverlening. Verandering is onvermijdelijk, maar DVT weet hiermee dicht bij zichzelf te blijven. Ontwikkeling komt ook vaak tot stand door nét buiten je comfortzone te treden.

Verlaten van je comfortzone
Veel mensen, en daarmee ook bedrijven, staan open voor verandering, maar de mate waarin en vooral in hoeverre, verschilt nogal. De echte durfals stappen ver buiten hun comfortzone, maar voor de meesten garandeert dit slechts stress. Deze zone is het gebied waarin alles bekend is, routinematig opgepakt kan worden en daarmee weinig energie kost. Het levert echter ook weinig energie op en groei is hier niet te vinden, enkel effectiviteit- of efficiëntieverbeteringen; op zijn best. Groei is voor velen te vinden in het gebied net buiten hun eigen comfortzone.

Op persoonlijk en op professioneel vlak heb ik een broertje dood aan herhaling en routine. Iets heel nieuws oppakken levert soms onprettige perioden op, maar ik hoef het ook niet per se leuk te vinden wanneer ik iets doe. Voor mij is de beloning dat ik het heb gedaan.” Marcel voelt zich in zijn eigen comfortzone hierdoor al snel niet meer thuis en voor hem zit er dus niets anders op dan blijven ontwikkelen en veranderen. In zijn huidige rol een onmisbare eigenschap.

“Uitdagingen buiten je comfortzone blijken, zeker wanneer je bereikt wat je voor ogen had, de grootste prikkel op je dopaminereceptoren te geven. Wellicht doe ik het daarvoor”.