4 Acutec

Kolossaal waterbassin moet vieze Seine zwemklaar maken

NOS – De Seine in Parijs is aankomende zomer het toneel van de olympische wedstrijden openwaterzwemmen en de triatlon. Een probleem: de waterkwaliteit is nog niet goed genoeg. Verschillende plannen moeten ervoor zorgen dat dat wel zo is als de Zomerspelen eind juli van start gaan.

50.000 kubieke meter water

In het oosten van Parijs is de afgelopen jaren een kolossaal waterbassin gebouwd met een inhoud van 50.000 kubieke meter water, zo’n twintig olympische zwembaden groot. Dat bassin moet ervoor zorgen dat tijdens de Olympische Spelen veilig in de Seine kan worden gezwommen. In mei werd het officieel in gebruik genomen.

Het bassin is een ondergrondse ronde betonnen bak, met een diameter van 50 meter en een diepte van 30 meter. Bij flinke neerslag is het de bedoeling dat het regenwater erin wordt opgeslagen.

Veel rioolafval in Seine

Tot nu toe zorgt zware regenval in Parijs voor grote problemen. De riolen in Parijs raken overvol en stromen over. Om te voorkomen dat vuil rioolwater, inclusief menselijke uitwerpselen, op straat belandt, wordt het in de Seine geloosd.

Dat betekent dat er bij slecht weer allerlei schadelijke stoffen in de rivier belanden, waaronder de E. colibacterie. Die zit in menselijke uitwerpselen en kan klachten als misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Mede daarom is het al 100 jaar verboden om in Parijs in de Seine te zwemmen.

1,4 miljard euro voor schoner water

Tijdens de OIympische Spelen deze zomer worden er voor het eerst weer zwemcompetities in de Seine gehouden. Die kunnen alleen doorgaan als het water schoon genoeg is. Al in 2016 werd een actieplan in werking gezet. Met een budget van 1,4 miljard euro bond de stad de strijd aan met de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de Seine.

Het ondergrondse bassin kost 90 miljoen euro en is een van de pronkstukken van het gemeentebestuur van Parijs. Er werd zelfs een speciale tunnel van 600 meter onder de stad gegraven om regenwater naar het bassin te geleiden.

Overigens is dit project geen sluitende oplossing voor het reinigen van de rivier: in het geval van heel zware regenval is de betonnen bak niet groot genoeg, waarschuwen de autoriteiten.

Ultraviolet filters

Daarom is er meer gedaan. Waterzuiveringsstations ten oosten van Parijs zijn voorzien van ultravioletfilters. Die moeten verschillende bacteriën uit het water halen voordat het Parijs bereikt. Aan de oostkant werd deze maand ook een geheel nieuwe waterzuiveringsinstallatie opgeleverd, die 700 liter water per seconde gaat reinigen.

Verder zijn rioolaansluitingen van huizen gecontroleerd en verbeterd en mogen woonboten in Parijs geen afvalwater meer in de Seine lozen.

Water in de zomer beter

Volgens milieuorganisatie Surfrider is het allemaal niet genoeg. De waterkwaliteit zou “alarmerend slecht” zijn. De organisatie nam de afgelopen zes maanden 14 keer een watermonster. Slechts één keer voldeed de kwaliteit aan de normen voor zwemwater zoals die door de Europese Unie zijn opgesteld. De 13 andere keren werden de normen overschreden.

De autoriteiten wijzen erop dat nog niet alle werkzaamheden zijn afgerond en dat de waterkwaliteit in de zomer, dus tijdens de Olympische Spelen, doorgaans beter is dan in de winter. “De kwaliteit zal in orde zijn als de Spelen beginnen”, liet de prefectuur weten. “Dankzij alle werkzaamheden zal het water in de Seine tegen de zomer van goede kwaliteit zijn”, zei wethouder Pierre Rabadan.

En als het straks allemaal niet afdoende blijkt te zijn? “Dan stellen we de wedstrijden gewoon een paar dagen uit”, aldus de lokale autoriteiten. Want de waterkwaliteit kan van de ene op de andere dag veranderen en dan wel aan de normen voldoen.