Nederland wekt steeds meer groene energie op. In 2024 kwam ruim 50 procent van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Groei van wind- en zonne-energie
In totaal werd er ruim 120 miljard kilowattuur stroom geproduceerd, waarvan de meerderheid uit duurzame bronnen zoals zon en wind. Tegelijkertijd daalde de elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen met 4 procent.
Vooral in april was de stijging goed zichtbaar: in die maand was maar liefst 63 procent van de opgewekte stroom hernieuwbaar. Het weer speelde hierbij een grote rol, met veel zon en stevige wind.
Windenergie groeide het sterkst, met een toename van 13 procent ten opzichte van 2023. Ook zonne-energie nam toe, ondanks het feit dat 2024 relatief weinig zonnige dagen kende.
Tien jaar geleden was de situatie nog heel anders. Toen kwam 83 procent van de Nederlandse stroom uit fossiele bronnen zoals kolen en gas. De transitie naar hernieuwbare energie gaat dus snel, maar er is nog werk aan de winkel.
Nederland op weg naar klimaatdoelen
Het doel is om in 2030 minimaal 70 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen en tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. De stijgende productie van wind- en zonne-energie brengt dat doel steeds dichterbij.
Ondertussen blijft Nederland ook meer stroom exporteren dan importeren, al nam de uitvoer naar België en Duitsland vorig jaar iets af.
Bron: NOS maart 2025