1 Acutec

Ontslag blijkt de weg naar meer energie en zingeving

Energie, zingeving, flexibiliteit en leren zijn mooie zaken. John Vink heeft het prima voor elkaar en heeft qua werk niets te klagen. Totdat hij na 27 jaar uit moet zien naar een andere werkgever.

Wat een verademing blijkt dit uiteindelijk te zijn! Nieuwe energie, meer zingeving, meer leren en meer flexibiliteit. Zonder het te beseffen was hij mentaal ‘ingedut’. “Ik besefte me pas een tijd na mijn ontslag hoeveel meer energie en zin ik had.

Acutec gaf direct het juiste gevoel

Hij is nu zes maanden via Acutec gedetacheerd als uitvoerder energie & water. De afgelopen drie jaar heeft hij vaker geprobeerd via detacheerders of werving en selectiebureaus aan werk te komen, maar dit beviel hem niet. “Ik kreeg steeds het idee dat ze niet echt hun best voor je doen en dat ze geen kennis hebben van de branche of het werk. Dit is met Bram heel anders. Hij zocht zo gericht voor me, dat het meteen raak was.

Bram van Rossum, partner bij Acutec: “Kandidaten verdienen aandacht, want dat wat we ze bieden is een essentieel onderdeel van hun leven. Kennis van mensen is hierbij belangrijk en kennis over de branche, het werk en de opdrachtgever zie ik als vanzelfsprekend.

Start van een mooie carrière

John start in 1991 bij Van de Berg als hulpmonteur telecom. Zo legt hij al in dit jaar glasvezel aan in het nieuwe gebouw van VROM in Den Haag. Hij groeit bij Van den Berg door tot werkvoorbereider.

Hiervoor was hij monteur voor de afdeling verkeer. Hij monteert platen om lampen te laten branden en werkt op hoogwerkers langs de snelwegen om lampen te vervangen. Even later zaagt hij lussen in de weg om detectiekabels in te leggen. Dit zijn strepen over de weg die gevuld zijn met bitumen. Ze detecteren de snelheid van het verkeer en de hoeveelheid. Hiermee kunnen de matrixborden boven de weg aangeven dat er bijvoorbeeld verderop een file is.

Hij stapt binnen dezelfde afdeling over naar de werkplaats waarover hij het beheer krijgt. Hij monteert een aantal jaar lang GMS-meldsystemen, alleen en soms met een collega. Hij werkt hierbij nauw samen met de mannen van het magazijn. Zodra zijn eigen werk het toelaat, springt hij bij hier bij. Korte tijd later wordt John magazijnchef.

Zingeving zit hem soms in lussen in de weg

Dit opent voor hem de deur naar een groot project waarbij 50.000 woningen worden aangesloten tot het glasvezelnetwerk in Amsterdam. John krijg het beheer over het magazijn en de inkoop. “Deze verantwoordelijkheid en vrijheid waren erg prettig.

Na afronding van dit mega-project start hij in dezelfde functie en als werkvoorbereider, weer terug bij de afdeling GMS. Zijn afdeling plaatst de geleidbaarheid(vocht)- en temperatuur sensoren langs de rijks- en provinciale wegen. Je herkent de sensoren aan de witte palen met een kastje ernaast. Via deze sensoren in de weg meten ze het vochtgehalte en de warmte van het wegdek. Zo kan er een signaal gaan naar het meetstation dat er kans is op slipgevaar en een signaal naar de meldkamer dat er gestrooid moet worden bijvoorbeeld. “Het mooie aan dit systeem is dat het de wegen veiliger maakt en het veel efficiënter werkt qua strooien. Het scheelt veel mankracht en zout. Gaaf om hiermee het verschil te kunnen maken.

Na drie jaar onderbreking weer terug

In 2013 wordt Van den Berg overgenomen door BAM en John gaat mee. Vijf jaar later echter, neemt BAM, na 27 dienstjaren, afscheid van John.

Na drie jaar pauze van BAM, komt John via Acutec toch weer hier terecht. Een andere discipline, een andere afdeling, ander werk en nieuwe collega’s. Hij is uitvoerder Energie & Water en zijn dagelijkse bezigheden zijn nauwelijks anders dan in zijn laatste functie. “Wat het wel echt anders maakt is de inhoud. Het maakt veel uit of je werkt met gas, water, midden-spanning of data. Dit inhoudelijke verschil houdt me alert en vind ik leuk.

Hij moet nog wel zijn uitvoerderspapieren behalen voor water en gas, want al is het werk in grote lijnen hetzelfde, het zit hem altijd in de details. Daarbij zijn er regels die anders zijn en in woorden van John: “ik moet hun taal toch verstaan.

Mentaal járen jonger

Gelukkig wordt hij enthousiast van het idee weer nieuwe zaken te leren. Hij houdt niet van sleur en krijgt frisse energie van nieuwe omgevingen, nieuwe mensen en nieuwe kennis. “Dat was in het begin echt lastig. Maar ja, waar een deur sluit, gaat er altijd één open.” Achteraf is hij dan ook blij dat hij in 2018 gedwongen werd tot een nieuwe omgeving. “Het heeft echt mijn ogen geopend dat je ergens ook te lang kunt blijven. Deze verandering heeft me zoveel goed gedaan. Ik voel de nieuwe energie door mijn lijf gaan.

John ervaart weer nieuwe zingeving in zijn werk, merkt dat hij meer flexibel is en meer energie en zin heeft. De verandering maakt hem mentaal járen jonger! “Ik ben echt blij met deze verandering en ook blij dat ik deze verandering deels doormaak met Acutec. Want het is een geweldige club met mensen. Er is een grote diversiteit aan karakters en achtergronden. Ik vind het een heel goede afspiegeling van onze samenleving en het bewijst hoe fantastisch het werkt als je open staat voor elkaars ‘anders zijn’, dit waardeert en leert van elkaar.