Nichespeler in railinfra maakt krachtige ontwikkeling door

Heatpoint is met de komst van directeur Frans de Wildt een nieuwe fase ingegaan. Er zijn veel ontwikkelingen, kansen en uitdagingen aan te gaan en te benutten.

We willen als organisatie groeien en continuïteit bieden aan medewerkers en klanten. Het is niet altijd eenvoudig te kiezen wat er eerst komt: interne ontwikkeling, kansen grijpen of uitdagingen het hoofd bieden.

Verhuizing van Heatpoint

Heatpoint ontwikkelt, fabriceert, plaatst en onderhoudt wisselverwarmingen op het spoor. In Bodegraven waren ze al even uit hun jasje gegroeid. Voorraden werden opgeslagen op de parkeerplaats en op drukke momenten was er nauwelijks voldoende ruimte voor alle medewerkers in de productiehal.

De noodzaak van verhuizen is niet van het laatste jaar, maar de vooruitzichten die we hebben maakten de verhuizing urgenter. Groei was simpelweg nauwelijks nog mogelijk.”

railinfra: plaatsing van wisselverwarming

Pioniersfase voorbij

Het nieuwe pand en terrein in De Meern zijn twee keer groter dan de oude in Bodegraven. De vernieuwing en andere omgeving komen tegelijk met een aantal veranderingen die intern worden doorgevoerd. “We bestaan ruim twintig jaar en hebben groeiplannen. Daarnaast is het goed om een professionaliseringsslag door te maken met ons allen.

Heatpoint is als organisatie haar pioniersfase voorbij. Het bestaansrecht heeft Heatpoint met haar twintigjarige bestaan al bewezen en de directeur is geen meewerkend voorman meer. Het wordt tijd om meer zaken te formaliseren, want er komt meer behoefte aan structuur en processen. Met haar teamgrootte, aantal bestaans-jaren en omzetgrootte is het een natuurlijk moment om de organisatiefase in te gaan.

Deze transitie is mooi, want we worden er als organisatie en team beter van. Ik vind het best indrukwekkend om te zien met hoeveel gemak mijn collega’s omgaan met de kleinere en wat grotere veranderingen.

Brede scope

In de nichemarkt van wisselverwarming-techniek in de heavy rail en lightrail is Heatpoint succesvol, doordat ze al vanaf de engineerfase bij aanleg- en onderhoudsprojecten betrokken zijn. Hiernaast voeren ze de productie in eigen beheer uit en voorzien ze in installatie, storingsherstel en onderhoud.

Het specialisme is niet zozeer complex, maar vergt wel kennis en kunde. Een gemiddelde engineer die werkzaam is in railinfra heeft nauwelijks te maken met de installatie of het onderhoud van wisselverwarming. Uitbesteden is daarom voor veel railinfra uitvoerders de meest eenvoudige oplossing. “We schikken ons naar de wens van onze klanten. We voorzien in volledig ontzorgen, maar een klant kan ook zelf de installatie uitvoeren. Dan leveren we enkel de wisselverwarming.

Productportfolio wordt groter

Naast wisselverwarming leveren ze meer producten die gebruikt worden om en bij het spoor. “Deze nevenactiviteiten gaan we uitbreiden. Er zijn namelijk mooie kansen die we nu nog niet benutten.

Frans doelt hiermee op het intensiveren van de verkoop van hun succesvolle kunststof kabelgoten. Dit zijn speciale bakken om in te graven en waar, langs het spoor, de kabels in lopen. Ideaal voor locaties waar regelmatig kabels toegevoegd of aangepast worden of waar het lastig graven is, zoals langs het spoor. Er liggen zowel in het buitenland als in andere sectoren in Nederland goede groeikansen en de focus op deze markten wordt door Heatpoint de komende tijd verhoogd.

Wat verder nog meer aandacht verdient zijn producten die we in ons assortiment hebben die potentieel succesvol zijn. We besteden hier nu nog te weinig aandacht aan.” Zo heeft Heatpoint een emulsie voor ballastverlijming in het assortiment. Deze verlijmt bijvoorbeeld de stenen op en rond het spoor tot één geheel. Hierdoor ontstaat er meer stabiliteit én eventueel vandalisme met losse stenen is verleden tijd. Daarnaast heeft Heatpoint wisselisolatie ontwikkeld. Dit voorkomt warmteverlies bij toepassing met wisselverwarming, levert een aanzienlijke energiebesparing op en zorgt ervoor dat de warmte in het wissel sneller op de gewenste plaatsen beschikbaar is.

Railinfra: warmtewissel-techniek werkzaamheden aan het spoor

Moederbedrijf dat niet koeioneert, maar stimuleert

Heatpoint is sinds 2017 onderdeel van NIBE, een Zweedse multinational die intelligente, energiezuinige oplossingen ontwikkelt en produceert voor een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast levert NIBE componenten en oplossingen voor intelligente verwarmings- en regelsystemen voor industrie en infrastructuur. Ze groeien onder andere door overnames en staan erom bekend de overgenomen organisaties in hun kracht te zetten en zo min mogelijk aan te passen. Bij NIBE lijkt dan ook het credo te luiden: dat wat succesvol is laat je onaangeroerd en daar waar ondersteuning gewenst is, bied je die.

Het is heel prettig om onder de paraplu van NIBE te vallen. Ik ervaar veel vrijheid en steun vanuit het hoofdkantoor.” Een bijkomend voordeel is dat het productaanbod van Heatpoint uitgebreid kan worden met producten van NIBE die in Nederland nog niet worden aangeboden.

Komende jaren staan daarom in het teken van professionaliseren, nieuwe markten ontdekken en hernieuwde of nieuwe producten aanbieden. Op alle fronten komen er dus uitdagingen af op Frans en zijn collega’s.

Dat is toch heerlijk! Ik krijg veel energie van dit soort uitdagingen en alle kansen die ze bieden.” Een bijkomend voordeel is dat het productaanbod van Heatpoint uitgebreid kan worden met producten van NIBE die in Nederland nog niet worden aangeboden.