Hoogspanningskabels Acutec

Stroomnetten barsten uit hun voegen

Ongeveer twee jaar geleden werd er voor het eerst bericht dat er problemen zijn met stroomnetten. Deze problemen waren al voorspeld, maar had iemand verwacht dat het zo snel zou gaan? Er gaat nu geen week meer voorbij zonder dat er ergens bericht wordt over een stroomnet met storing, een bedrijf dat niet kan uitbreiden, warmtepompen die niet in gebruik kunnen worden genomen.

Een oplossing lijkt er landelijk pas over tien jaar te zijn. Of in deze berekeningen de groei van het aantal elektrische auto’s en gebruik van zonnepanelen en warmtepompen is meegenomen? … laten we voor onze gemoedsrust hier maar vanuit gaan!

Apeldoorns stroomnet vol: ruim honderd nieuwe warmtepompen niet aangesloten
Omroep Gelderland – In een appartementencomplex in Apeldoorn staan 124 gloednieuwe warmtepompen uit omdat er geen plek meer is op het stroomnet. Netbeheerder Liander verwacht daar in het eerste kwartaal van 2025 verandering in te brengen, schrijft Omroep Gelderland. Dat het niet eerder kan, komt onder meer door een tekort aan materiaal en personeel.

Om het verduurzamen van de ruim honderd Apeldoornse ouderenwoningen mogelijk te maken, moet een extra elektriciteitshuisje worden geplaatst. Woningen door het hele land worden massaal verduurzaamd, ziet de netbeheerder, die dat een positieve ontwikkeling noemt. “Maar het vraagt ook veel meer capaciteit.”

Stroomnetten weer vol, nu in Den Haag, Groningen en Overijssel
NOS – Opnieuw zijn er in ons land plekken waar het elektriciteitsnet vol is. Netbeheerders Stedin, Tennet en Enexis hebben aangekondigd dat de maximale capaciteit is bereikt in Den Haag, heel de provincie Overijssel en een groot deel van de provincie Groningen.

De vraag naar elektriciteit stijgt harder dan de huidige capaciteit en infrastructuur nu aankunnen. Dat betekent vooral voor de grootverbruikers dat er geen nieuwe aansluitingen of uitbreidingen op het net mogelijk zijn. Als ondernemers bijvoorbeeld een nieuw elektrisch wagenpark wil aanleggen in Den Haag, komen ze op een wachtlijst terecht. Als er dan ruimte komt op het net is degene die als eerste op de lijst staat aan de beurt, aldus Stedin.

Met deze nieuwe opstoppingen is in het grootste deel van ons land het energienet propvol. De afgelopen tijd kwamen vanuit de beheerders al waarschuwingen dat ook in provincies als Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers niet meer mogelijk zijn.