Hans integreert zijn passie voor boulderen met zijn werk, er is verbinding tussen sport en werk.

De klimmende technicus: boulderen als blauwdruk voor je leven

Een sport kan zoveel raakvlakken hebben met hoe je het leven vastpakt, dat het een blauwdruk lijkt te zijn voor datzelfde leven. Met boulderen beklim je wanden binnen en buiten, zowel aangelegd als in de natuur. Voor Hans Nennie is er een sterke connectie tussen belangrijke waarden in zijn leven en de raakvlakken die hij hiermee ziet in zijn sport; ze versterken elkaar.

In Engeland werken en klimmen

Hans studeerde luchtvaarttechnologie, maar de werktuigbouw trok hem meer. Hij komt terecht in de railconstructie en die railwereld laat hem niet meer los. Uiteindelijk belandt hij in Engeland en werkt daar zes jaar lang aan metro’s en treinstellen. “Ik wilde ervaring in het buitenland opdoen en de ‘vrijheid’ van zo’n nieuwe omgeving trok me. Engeland was voor mij keuze nummer één en ik ben heel blij dat ik deze ervaring in the pocket heb.

Niet geheel toevallig woont hij in Engeland nabij het Peak District, tussen Manchester en Sheffield. Een groot deel van het gebied bestaat uit een nationaal park en voor boulderfanaten is het een Walhalla. Hij gaat na het werk vaak ‘even’ de natuur in om een wand te beklimmen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en al snel weet hij collega’s mee te krijgen.

Hij pakt zijn werk en leven op zoals zijn sport

Tijdens het beklimmen van een wand heb je de volledige focus nodig op je volgende stap. Tegelijk mag je niet vergeten dat er na die stap weer een volgende komt. “Het komt geregeld voor dat je vastloopt op een wand. Dan kan je niet anders dan dezelfde weg terug afleggen en op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om verder omhoog te komen.

Deze ‘investering’ van tijd en energie hoort erbij, maar dit wil je als sporter uiteraard wel zoveel mogelijk beperken.

Hans ziet het als een grote puzzel, waarbij je bezig bent op het niveau van die ene stap, maar het grotere plaatje niet uit het oog kunt verliezen. Je moet in beweging blijven, maar ook de tijd nemen om je route te bepalen. Het is een sport die fysiek uitdagend is, maar mentaal ook het nodige van je verlangt. “Als ik aan een wand hang, voel ik altijd spanning en nog steeds moet ik soms een gevoel van angst wegduwen.” Het positieve hiervan is, dat het uitdagend blijft en het je doorzettingsvermogen prikkelt.

Stroomvoorziening bij HTM

Hans werkt nu via Acutec bij HTM. Zijn broer is in het verleden bemiddeld door Acutec en zo komt hij in contact met Coen, directeur van Acutec. “De klik met Coen was er meteen. Het was een open gesprek dat hij afsloot met: Je hebt veel goede ervaring, we vinden wel een baan voor je. Aan die belofte heeft hij zich gehouden.

Bij HTM zorgt hij ervoor dat alle trams voorzien worden van stroom. Hij ontwerpt, pluist uit, puzzelt en berekent hoe op de beste manier de stroom van de stroomleveranciers tot in de bovenleidingen van de trams komen. Het gaat hierbij om nieuwbouw, verbouw en onderhoud.

Het moet meer zijn dan enkel handelingen uitvoeren

In zijn functie is Hans continu aan het balanceren: wat moet er gedaan worden en wat is slechts wenselijk? Welke informatie is er en is dit compleet? Wat zijn de verwachtingen van dit project en zijn de verwachtingen reëel? Hoeveel tijd mag er in het project gaan zitten, hoever kunnen de kosten oplopen? “Het is een continue puzzel en daar geniet ik van.

Hans vindt het belangrijk dat hij van meerwaarde is voor de organisatie. En dat de werkzaamheden die hij uitvoert ook werkelijk iets toevoegen. Dit is één van de redenen dat hij zich minimaal voor vijf jaar committeert aan een nieuwe werkgever. “Het kost altijd even tijd voordat je weet hoe alles werkt. En pas als je de fijne kneepjes van het vak onder de knie hebt, ga je van meerwaarde zijn.

Dat gevoel van meerwaarde ontstaat ook, wanneer je inziet in welke mate jouw werk en handelingen bijdragen aan het grotere geheel. Voor Hans is dit het plaatje van railvervoer en vervoer in zijn totaliteit. Hij houdt daarom graag alle ontwikkelingen in de sector bij.

Past boulderen bij zijn leven of andersom?

Heeft hij boulderen als zijn sport gekozen omdat het past bij zijn leven, of is de sport zo in zijn bloed gaan zitten dat hij erdoor is veranderd? Waarschijnlijk beiden, want het één kan niet naast het ander bestaan zonder elkaar te beïnvloeden.

Puzzelen, doorzetten, focus, vooruitkijken, het geheel overzien: in een perfecte balans heeft Hans ze weten te vereenzelvigen met zijn hobby, werk en met zichzelf.