File op stroomnet vraagt om warmtenetten 1920w 1 Acutec

File op stroomnet vraagt om warmtenetten

-TechnischNieuws.nl-

Het stroomnet is overvol en daardoor moeten duizenden bedrijven, scholen en sportclubs soms jaren wachten op een grootverbruik aansluiting. De massale keuze voor warmtepompen maakt dit probleem groter, want warmtepompen gebruiken veel energie. Met warmtenetten kunnen nieuwe gebouwen sneller in gebruik worden genomen.

Warmtepomp vergroot problemen op stroomnet

Warmtepompen worden gezien als de oplossing voor verwarmen zonder aardgas. Warmtepompen zijn een goede techniek. Helaas zorgt de warmtepomp ook voor enorme toename van het stroomverbruik, vooral als het koud is. En daarom is voor scholen, bedrijven of sportverenigingen die een warmtepomp plaatsen al snel een grootverbruik aansluiting nodig. Met een andere techniek volstaat vaak een kleinere aansluiting. En kleine aansluitingen zijn momenteel meestal nog wel mogelijk.

Warmtenet minder belastend voor stroomnet

In de plannen van gemeenten voor toekomstige verwarming, wordt de warmtepomp gezien als oplossing voor veel wijken en bedrijventerreinen. Er zijn ook andere oplossingen, die minder problemen op het stroomnet veroorzaken. Zoals een warmtenet. Een warmtenet levert restwarmte van bedrijven of haalt warmte uit de bodem. Hierbij is veel minder elektriciteit nodig in de gebouwen die warmte gebruiken. Warmtepompen zijn vooral een oplossing op plekken waar een warmtenet niet kan.

Snel warmtenetten aanleggen

De huidige problemen op het stroomnet laten zien dat haast nodig is met de aanleg van warmtenetten. Een school, bedrijf of sportvereniging kan dit niet alleen regelen. Gemeenten zullen hier samen met energiebedrijven het voortouw moeten nemen. Het lost misschien niet de problemen op de korte termijn op, maar helpt om de files op het stroomnet uiteindelijk op te lossen. En zo voorkomen we dat de energietransitie tot stilstand komt.