afb. Daan artikel Diesel engineer wordt Dickens detective Acutec

Diesel-engineer wordt Dickens detective?

Als engineer weet Daan Kruithof aardig wat van dieselmotoren. Een aantal jaren heeft hij de wereld over gevaren en gevlogen om motoren op schepen te onderhouden en herstellen. “Vanaf mijn 50e werd me dit wat te veel. Ik ben toen kantoorwerk gaan doen als service support engineer.

Van onder de motor tot achter het bureau

Als je het hebt over dieselmotoren lijkt dit al snel achterhaald, toch worden ze nog volop gebruikt. Zeeschepen, vrachtwagens en treinlocks op trajecten zonder bovenleidingen kunnen nog niet zonder. Voorlopig is de kennis van Daan daarom nog hard nodig.

De kennis en ervaring deed hij op in de maritieme sector. Zijn laatste functie hier was bij Rolls Roys Marine. Om als service support engineer te mogen werken, volgde hij eerst een opleiding van zes maanden in Scandinavië. Hij was al vaak langere tijd van huis, dus dit was niet anders dan dat hijzelf en zijn vrouw en dochter gewend waren.

Leven betekent veranderen

Met een kantoorbaan terug in Nederland kwamen de ‘problemen’ thuis. “We moesten er alle drie erg aan wennen dat ik iedere avond en ieder weekend thuis was.” Daan was zich hiervan vooraf al bewust en hij communiceerde altijd goed met zijn vrouw. De problemen waren hierdoor gelukkig van tijdelijke aard en een halfjaar later was het alsof het niet anders was geweest.

Alles in het leven gaat om geven en nemen, ook hier. Ik ben voor mijn vrouw de wereld over gereisd en hou nog net zoveel van haar als toen. Meer hoef je toch niet te weten om alle problemen te boven te komen?

Sartjie Betsie komt uit Indonesië en was 34 jaar geleden voor haar studie in Nederland. Eenmaal terug in haar geboorteland reisde Daan haar al snel achterna, om via haar opa (haar familie sprak geen Engels en haar opa wel Nederlands) naar haar hand te vragen. Een dochter, twee kleinkinderen en vele jaren later, is het duidelijk waar Daans prioriteiten liggen. Dit heeft echter geen invloed op de passie voor zijn werk en de ijver om te blijven leren.

Van marine naar rails

Als engineer in de maritieme sector sta je in principe 24/7 klaar, ook als support engineer op kantoor. Daan was hier na een aantal jaren klaar mee en stond hierdoor open voor een nieuwe baan in een andere sector. “Max van Acutec benaderde me met een heel leuke functie. Ik adviseer iedereen open te staan voor contact met Acutec, want de mensen hier hebben echt aandacht voor je.

afb.2. Daan artikel Diesel engineer wordt Dickens detective Acutec

Daan werkt nu via Acutec bij Alstom (diesel groep) als werkvoorbereider. Alstom is een internationale organisatie met een vestiging in Nederland. Ze zijn actief in de spoorwegsector en leveren rollend materieel, signalling, beveiliging en het onderhoud hiervan. “Het is een andere wereld dan dat ik gewend ben en vooral de elektrische systemen zijn anders. Maar uiteindelijk blijft een dieselmotor een dieselmotor.

Die elektrische systemen zijn nieuw voor Daan en dat komt hem eigenlijk prima uit: “Heerlijk om nieuwe dingen te leren. Vooral van het ERP-systeem wil ik alles weten. Het is fantastisch te leren wat zo’n softwaresysteem allemaal voor je kan betekenen.” Leren en hierdoor ontwikkelen op nieuwe gebieden geven hem een voldaan gevoel. Daarom wil hij ook blíjven leren, want “als je stopt met leren, dan stop je met leven”, aldus Daan.

Straks met pensioen? Welnee!

De kans dat hij na zijn pensioenleeftijd stopt met werken is dan ook niet groot, zo schat hij zelf in. Hij heeft nog te veel plezier in zijn werk en waarom zou je dan stoppen? Al kan hij zelf ook nu al wel wat bedenken, want iets meer vrije tijd zou hem goed uitkomen.

Iedere zaterdag passen hij en Sartjie Betsie op zijn oudste kleindochter en zijn gezicht barst open als hij hierover vertelt. Verder speelt hij gitaar en keyboard en ook hier is hij nooit op uitgeleerd. Daarnaast is hij groot fan van Charles Dickens en verzamelt alle boeken die een beetje betaalbaar zijn. “Op een veiling in Engeland waar ik was, gingen eerste drukken van de Pickwick papers van Dickens weg voor meer dan 10.000 pond. Dat gaat me veel te ver.

Detective in Indonesië en engineer in Nederland

Hij fantaseert erover om vanuit hun vakantiewoning op Sulawesi – Indonesië, op zoek te gaan naar Indonesische versies van Dickens boeken. Zeldzaam, maar ze bestaan; ergens op planken bij mensen thuis, in verscholen hoekjes van stoffige winkels … Daan gaat ze vinden, na zijn pensioen.afb.3. Daan artikel Diesel engineer wordt Dickens detective Acutec

Hoe zijn leven er over 6 jaar uitziet? Waarschijnlijk werkt hij nog een aantal dagen per week in dienst van ‘de dieselmotor’. Want het contact met collega’s en leren over al het nieuwe in de sector kan hij niet missen. Blijven werken dus, maar met meer ruimte voor vrouw, dochter, kleinkinderen, muziek, lezen … en Dickens.